Guide | Find de bedste crossfit sko

Valg af de rigtige crossfit sko – hvad skal jeg vælge? er der nogle sko der ikke kan bruges til crossfit? Hvilken slags sko er de bedste til crossfit?
I nedenstående artikel får du en miniguide til hvad du bør kigge på når du skal ud og erhverve dig et par nye crossfitsko. Hvad skal du kigge på, og hvilke funktioner er vigtige når du dyrker crossfit.
Vi giver dig selvfølgelig også masser af gode råd og anbefalinger, blandt andet på pris, anvendelse m.m.

Du får også i denne artikel et godt bud på hvilket tøj der er bedst at træne crossfit i.

Du kan også gå direkte til prissammenligningen her
Find bedste pris på de populæreste modeller

 

Hvad er crossfit egentlig

Crossfit er en kombinations træning. Det er ikke bare rå cardio træning, og det er ej heller rå styrke træning. Nej det er en flot kombination af råstyrke, cardio, balance og funktioneltræning. Og det er det som gør crossfit så fedt. Crossfit går mere og mere i folkemunde for at være det træning der gør dig mere til den komplette atlet – ene og alene på den baggrund at træningen er så alsidig. Du kommer simpelthen igennem det hele.

Hvor du i styrketræning nærmest udelukkende arbejder med vægte, så griber crossfit det an på en lidt anden måde når du skal arbejde med styrke. Det er ikke bare rå støbejern du skal stå og hive op og ned. Nej det kan lige så godt være et stort traktordæk du skal flytte X antal meter, eller en Kettlebell som du skal lade rotere omkring din krop? Men det rå støbejern er stadig en del af crossfit, det er bare ikke udelukkende den slags styrke du laver.

Når du dyrker crossfit får du lidt af det hele fra andre store sportsgrene eller træningsformer. Du får selvsagt masser fra styrketræning, men bestemt også masser af input fra konditions træning – dine intervaller og pulstræning i crossfit er helt specielle. Og om du vil det eller ej, så er der faktisk også en del gymnastik elementer i crossfit træning. Du arbejder i nogle former for crossfit med masser af reb øvelser, du kan stå på hænder, du arbejde med gym-rings, ja der er masser af elementer hvor du kan trække tråde tilbage til gymnastikken.

Crossfit gør dig som sagt til en bedre og mere komplet atlet – crossfit er for alle, og det er selvom du er nybegynder eller meget trimmet sportsmand / kvinde. Det er også der crossfit er så alsidigt, det kan tilpasses den enkelte bruger, og alle får noget ud af det hver gang.

Når du har dyrket crossfit i et stykke tid, og du er kommet dig over de værste starts-smerter (for de kommer – da du bruger rigtig mange muskler i kroppen som du ikke er vant til) så vil du opdage at din form bliver markant bedre, end hvis du havde holdt dig til en sportsgren. Du vil sandsynligvis også opdage at både din koordination og balanceevne er blevet merkant forstærket, og så tror jeg også du vil skrive under på at din smidighed har fået et nyk opad.
Crossfit vil sørge for at din krop som helhed er en meget mere komplet størrelse når vi snakker om træning. Du er ikke BARE i god løbeform, og du har ikke BARE fået store muskler på armene, nej sandsynligvis har du en rigtig fornuftig blanding af det hele. Og det har din krop meget bedre af.

 

Grundreglerne – har du styr på dem? inden du vælger nye crossfit sko?

Der er lige lidt grundregler man skal have med på vejen når man dyrker crossfit. Nogle af dem kommer her.

Ingen specialister

Det er nærmest blevet et krav at du skal være specialist i ikke at specialisere dig. Du skal være alsidig, og ikke kun fokusere på en træningsform.

Kend dit niveau i crossfit

Crossfit er FOR ALLE. men vi starter ikke alle sammen på samme niveau. Crossfit kan være mange størrelser, og der er faktisk nogle crossfit centre der forlanger at man starter med at tage deres grundkursus for at lære crossfit principperne. Af den ene årsag at gør du forkert og for hårdt fra start, så kan du skade dig selv betragteligt. Så tænk dig om inden du går igang.

Crossfit er kropsvægt

Maskiner og almindelige vægte bliver brugt – men det i en minimal grad. Du skal være parat til at arbejde med din egen kropsvægt når vi taler om crossfit træning

 

Specielt udstyr til crossfit?

Ja og nej. Du kan som udgangspunkt træne crossfit i dit normale træningstøj. Så du behøver ikke fise ud og bruge mange penge på en ny garderobe. Men når du har dyrket crossfit i længere tid, så vil du eksempelvis nok opdage at shorts kan du bruge til noget crossfit, men skal du klatre i reb, så er et par lange tight nok den bedste løsning. Men det første du nok kommer frem til er at dine sko du træner i skal ud med rigtig crossfit sko. mange lægger ud med deres løbesko, hvilket også sagtens kan være en mulighed, men langt fra den optimale mulighed. De er ikke smidige nok, og langt fra slidstærke nok, og så er det også i nogle øvelser en smule risikofyldt for dine ankler at bruge løbesko. Derfor vil vi klart anbefale at det første du kigger på er et par nye crossfit sko – derfor har vi lavet denne guide til dig omkring valg af nye sko.

 

Opbygning – Hvilke sko er bedst til crossfit

Ikke for høje, lette og smidige sko. Det er den korte version. Du vil som udgangspunkt tænke at løbesko da i den grad måtte være gode til crossfit, og ja det er de selvfølgelig også hvis crossfit kun bestod af at løbe, men det gør det som bekendt ikke – det har du lige læst i toppen. Så du er nød til at se dine nye crossfit sko i en større helhed. Og der er løb altså ikke et springende og afgørende element.

Højden på sko til crossfit

De må som skrevet ikke være for høje. I en løbesko arbejder man mange gange med drop på 10 og 12mm, og i crossfitsko skal vi gerne ned på en 3-6mm drop. Ja nogle operere faktisk med 0mm drop i crossfit, for at få den her “barefoot” fornemmelse. Så du skal gå efter en sko med lavere drop end du er vant til i dine løbesko.
Faktisk har en klassiker som Adidas Håndbold Special den evne at den er meget lav og du er tæt på underlaget, men den falder så på andre punkter som blødhed og robusthed. Men du kan finde den absolut bedste dagpris på Håndbold Special HER hvis du alligevel synes de er perfekte til crossfit. For der findes faktisk en Adidas Handball Spezial model hvor der er lagt mere støddæmpning i end den “normale, og så er du faktisk i en situation hvor du så kun mangler holdbarheden, og det kan være du er ude over det hvis du ikke klatre særlig meget i reb m.m. Så måske er denne sko ikke så dum alligevel?

Overdelen på en crossfit sko

Den skal blød, fleksibel og så skal dine fødder kunne ånde. Der får du den højeste komfort. Dine fødder producere en masse varme når du laver crossfit (lige som resten af kroppen) så det er vigtigt at du træner i åndbare sko.
Men vigtigst af alt, så skal du kigge på slidstyrken når du køber dine nye crossfit sko. De får altså nogle knubs sådan nogle sko, da du jo kan blive udsat for meget forskelligt. Så en god solid overdel på skoen. Nogle producenter, blandt andet Reebok, kører med ekstra beskyttelse på indersiden af skoen hvis du er typen der bruger meget klatring i tov i din træning. For det slider altså markant på dine sko at kravle op OG ned af sådan et reb.

Vægten på crossfitsko

Du skal naturligvis gå efter så lav en vægt som muligt. Men langt de fleste sko som har fået prædikatet “crossfit sko” er godt med her. Det hjælper ikke at træne i eksempelvis et par “tunge” Salomon XA pro sko. De er godt nok robuste, men de vejer simpelthen for meget. Og det vil du hurtigt lære når du skal lave eksempelvis boxjump (hoppe med samlet fødder på en kasse) eller klatre, eller for den sags skyld lave sprintøvelser mellem forhindringerne. Så gå også efter den lave vægt.

Opsummering: 5 hurtige overskrifter

1. Robuste
2. Lav vægt
3. drop på max 6mm
4. God plads til tæerne
5. Køb efter “type crossfit’er

 

Hvilken form for crossfit’er er du?

Selvom crossfit er meget alsidig og forskellig i sine øvelser, så er der alligevel forskellige typer af crossfit. og her kan du måske også skæve lidt hen når du skal vælge nye sko til crossfit træningen. Er du typen der godt kan lide at kombinere cardio, løb og en lille smule styrke, så er det vigtigt at du tager den alsidige model, der giver dig mulighed for at løbe i dem også.
Er du nu mere til styrke og funktioneltræning (boxjump, lunges, burpees m.m.) så kan du tage en anden sko. Og er du til sidst typen der har styrke-delen højest på din crossfit kalender, så er der lavet det der hedder en vægtløfter / crossfit sko. Så det er vigtigt at du lige skæver til hvor du er placeret i hirakiet. Skal du bruge den alsidige model, så læs videre.

 

Hvad er den bedste crossfit sko så?

Det kan være svært at definere hvilket en der er bedst – men skal vi tage udgangspunkt i de sko der er på markedet, og den forudsætning af crossfit skal være en alsidig træning, så er den sko du skal kigge efter:

Reebok Nano 5.0

Den skiller sig lidt ud fra de andre ved at være så pokkers alsidig, den kan bruges til det hele, og er super robust. Desværre skiller den sig også ud på den måde at den er lidt dyrere end sine konkurrenter. Men måske du kan finde den billigt online via vores prissammenligning.

Per Allerup, dyrket crossfit i 1 år

  • Jeg har brugt Nano 5.0 i et år nu, og er fuldt ud tilfreds med skoen. Den er perfekt til de fleste wods, også dem der indeholder løb. Det eneste tidspunkt jeg bruger en anden sko, er ved decideret styrketræning. Selvom mine nano 5 virkelig har fået tæv med alt hvad man kan byde dem, er de som nye, selv oversiden har holdt fint til ropeclimp.–Per Allerup

Find bedste pris på Reebok Nano 5.0 HER

OPDATERING, Juli 2016
Reebok Nano 6.0 er netop udkommet, og hvilken sko må man sige. Skoen bygger videre på den kæmpe succe som Reebok nano 5.0 har, dog er man bare blevet lidt klogere på sine atleter indenfor crossfit, så Nano 6.0 har fået nogle særdeles gode opdateringer i forhold til Nano 5.0 fra Reebok.
Reebok nano 6.0 har et drop på 4mm, den er blevet bredere i forfoden, så der er plads til tæer/fødder, og du har mulighed for en bedre balance, og måske vigtigst af alt, så skal du hæfte dig ved overdelen på Reebok nano 6.0. Den var i forevejen en af de mest slidstærke på markedet, men nu er den blevet forstærket med KEVLAR, så du får altså nu en crossfit sko med en endnu mere slidstærk overdel. Vi er sikere på at Reebok nano 6.0 bliver en endnu større succes end Nano 5.0 var/er

Find bedste pris på Reebok Nano 6.0 HER

 

Pas på når du vælger sko til crossfit

Som vi før har skrevet i denne artikel, så kan løbesko sagtens bruges som en nød løsning når du starter op til crossfit. Men pas på dem – for de er altså for høje og det giver også en øget risiko for skader.

 

Hvilket tøj skal jeg træne crossfit i?

Nu var denne her guide med henblik på valg af de rigtige sko til crossfit, men du får lige lidt anbefalinger med til tøjet også. Der er ikke så meget du skal være opmærksom på som med dine sko, så der kan alligevel ikke laves en hel guide omkring det.

Almindeligt træningstøj

Som udgangspunkt så træner du bare crossfit i dit helt normale træningstøj. Der gælder de samme forholdsregler som ved alt andet træning. Det giver langt den bedste komfort at du kan ånde igennem dit træningstøj og på den måde giver kroppen bedst mulig mulighed for at komme af med varmen. Ja faktisk er det nok endnu vigtigere i crossfit, for du får meget tit pulsen meget højt op, og på den måde producere du rigtig meget varme, og derved også fugt og sved.

Du skal have lange tights på lager

Når nu du kommer til den øvelse der hedder at du skal klatre op i toppen af det reb, og så skal du ned igen. Så opdager du at du nok ikke skulle have taget de korte på bukser på den dag. Hvis du synes det niver lidt på vejen op, så bare vent til du skal glide ned af samme reb med blottede og bare underben og ankler. Det kan give nogle dejlige og ret så smertefulde brandsår. Så er du ude på at klatre, så tænk lige i et par lange bukser.

Behøver ikke være det nyeste

Nej, det gør du i hvert fald ikke. Faktisk vil jeg anbefale dig at vælge noget af det ældre træningstøj eller løbetøj når træner. Det kan sagtens få nogle knubs, og bruger du almindeligt træningstøj hvor der ikke er taget de rette forudsætninger med ekstra beskyttelse på udsatte steder, så må du kalkulere med at det kan blive slidt forholdsvis hurtigt og gå i stykker.

 

Konklusion på valg af crossfit sko

Du skal tage alt det ovenstående som en vejledning fra nogle der har været det samme igennem. Der er ingen regler for hvad, hvor og hvordan dine crossfit sko skal være og se ud. Hellere starte ud med noget der “kan gå an” og bliver du så grebet af denne træningsform (tro mig, det gør du) så kan du vælge at gå ud og investere i et par sko. Og så kommer der selvfølgelig også lige det økonomiske aspekt i det – du kan få crossfit sko i mange prislejer, så der er heldigvis nogle til os alle sammen.

Læs meget mere om crossfit på crossfit.com HER

Du kan også se en stor beskrivelse omkring valget af de bedste crossfitsko her. Iloebesko.dk har lavet både en video og en flot artikel omkring hvilke sko de anbefaler til denne sportsgren. De har blandt andet også prissammenligning fra flere udenlandske forhandlere. Og der er der altså virkelig penge at spare.

 

1

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Comments

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.