En løbesko garderobe til enhver løber?
Mange snakker om det nu også er så vigtigt at have en specifik løbesko til det specifikke underlag. Der findes både for og imod. Vi har i denne guide listet både nogle fordele og ulemper op til dig. Du kan læse lidt om hvad en “almindelig løbesko garderobe” kan og bør bestå af
Vi giver dig et indblik i hvad det er du kan forvente dig når vi snakker almindelige løbesko, kontra specialiserede løbesko. Det er ikke en udtømmende beskrivelse af de enkelte former for sko, men mere en lille fiks løbesko guide som du kan bruge til at skabe dig overblikket.
Hvad skal jeg bruge af løbesko?
Du skal bruge 1 par…. altså af gangen.
Nej der er mange, rigtig mange der sværger til et par løbesko, dem bruger de til alle underlag og i alt slags vejr. Og det kan for så vidt sagtens lade sig gøre, og det er der som sagt rigtig mange danskere der gør.
Du har som løber blot muligheden for at optimere dit løb, og ikke mindst din løbeoplevelse hvis du tænker lidt i din løbesko garderobe.
Du kan tænke ideen lidt over i din bil. Du kan vælge 3 former (ja måske 4) for dæk. Der er sommerdæk der holder bedst og har bedst greb i varmere vejr. Dine vinterdæk er bygget til at give dig maksimalt greb på glatte underlag (hertil kan du tilskrive pig-dæk) Til sidst er der helårsdæk, et dæk der dækker dine behov hele året rundt, og kan løse lidt af det hele.
På samme måde kan du tænke om dine løbesko.
Du kan vælge at bruge en helårs løbesko. En løbesko der gør det fornuftigt på alle underlag og i stort set alt slags vejr. Denne slags sko har massere af danskere i deres løbesko garderobe. Og endnu flere holder sig til det. Det er det nemmeste og det billigste.
Når du vælger at kombinere sommer og vinter i en helårs opsætning, så skal du være beredt på at selvfølgelig er løbeskoen, ligesom dækkene er, bygget så optimalt i holdbarhed som det er muligt. Men en almindelig trænings løbesko er f.eks. lidt sårbar overfor grene, groft underlag m.m.
Men ligesom det er med vinterdæk, så kan du optimere dit greb på dine løbesko. Hvis du ynder at løbe på stier, i skoven eller andre spor, så kan du kigge dig om efter et par trail løbesko. På den måde optimere du hele din løbs oplevelse og ikke mindst dit greb i underlaget. Det er i denne kategori at du også kan anvende pigge – det er dog meget specifikt, og en lille smule ekstremt. Det er ikke mange danskere der kommer ud for at skulle bruge det i deres løbekarriere.
Den ultimative sammensætning af løbesko ser således ud
Der findes masser af måder at sammensætte sin løbesko garderobe på, men vi forsøger at give dig et indblik i hvad der er “need to have” og hvad du kan komme i puljen “nice to have”
Termer indenfor løbesko:
Mængdetrænings løbesko (Den almindelige løbesko, som eksempelvis Asics Nimbus)
Trail løbesko (Vådt og fedtet underlag)
Tempo løbesko (Løbesko med mindre vægt)
Letvægter løbesko / race løbesko. (Absolut lavvægt og minimalisktisk)
Basis grundlaget for en løbesko garderobe:
Mængde trænings løbeskoen. Det er helt års filosofien, og kan du klare dig med den, så er der både penge at spare, og så skal du ikke spekulere mere over det.
Til ham eller hende der vil lidt mere:
Der kan du udvide garderoben med et par tempo løbesko. Kender vi ikke alle sammen det at vi godt kan lide at løbe, vi kan godt lide at løbe langt, men engang imellem vil vi også gerne lige tjekke hvor hurtigt vi kan løbe på en 5km. Her kommer tempo løbesko ind i billedet.
Til ham eller hende der ynder flere underlag og tempo:
Ud over den almindelige løbesko og tempo løbeskoen, så kan du have en trail løbesko. Trail løbeskoen hjælper dig i skoven og på fedtede underlag.
Til ham eller hende der vil have en løbesko til alle scenarier:
Almindelig mængdesko, temposko, trail og så topper vi den lige med en race løbesko. Så er du rigtig godt dækket ind med løbesko, og du har stort set en løbesko til alle tænkelige formål. Den ultra lette race løbesko er en løbesko der er ultra let (og mange gange minimalisktisk) og den bruger du eventuelt til løb og andre steder hvor du skal presse det sidste ud af citronen. Det er ikke altid anbefalesværdigt at bruge sin Race løbesko overfor lange distancer. Det holder bentøjet ikke så godt til.
Hvad er det der er godt og dårligt ved trail løbesko
Hvis vi igen holder løbeskoen op imod det at købe dæk til bilen. Så får du når du køber en trail løbesko, en sko der hjælper dig med at optimere oplevelsen. Du får et langt bedre greb i underlaget, og du får i 99% af tilfældeene en løbesko der er bygget til at tage små knubs og differencerende underlag (Sten, træstubber, grene m.m.) Denne sko er mange gange lavere så du mindsker risikoen for at vrikke over på anklen hvis du “hopper” op og ned af forhindringer i skoven.
Ulempen ved at du har en trail løbesko er selvfølgelig at du binder penge i en sko som måske ikke anvendes så forfærdelig tit (med mindre du løber i skoven hovedsageligt eller måske hver 2. gang) En anden ulempe kunne være at du ikke får noget godt ud af at løbe asfalt ture i sådan en sko. Hvor en almindelig løbesko måske bedre tåler en tur i skoevn (sålen holder bedre) så kan en trail løbesko med garanti godt møde sine udfordringer i holdbarhed når den rammer asfalten. Betydelig mere end den modsatte vej.
Hvad får jeg ud af mine tempo eller letvægt løbesko?
Du får ganske enkelt fornemmelse af en lettere løbesko. Og når følelsen er lettere, så præstere du hurtigere tider. Der er lavet massere af beregninger på hvor meget tid du kan spare i forhold til mindre vægt på din løbetur, og resultatet viser at du kan skære en god portion sekunder af din kilometertid ved at spare lidt på vægten.
Husk det er sundt for kroppen at træne varieret
De er bevidst at det er sundt for kroppen at løbe og trtæne på forskellige underlag, og derved også aktivere forskellige muskler og gener. Det hele må ikke bare en lang monotom bevægelse. Kroppen har godt af at du veksler dine løbeture. Både i længde og underlag, men også meget gerne i tempo. Hvis du bare engang om ugen kunne bygge noget tempo og interval ind i din løbekalender, så er du rigtig langt med at stimulere dine løbemuskler. Og til det skal du så selv vælge om du kan nøjes med en sko, eller du skal ud i et flerkøb af løbesko for at få den optimale effekt.
Håber du kan bruge guiden, og er der spørgsmål, så er du som altid velkommen til at stille det herunder.
ShareAPR
About the Author:
Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.