Mit træningstøj lugter – hvad gør jeg?

Mange døjer med at deres træningstøj, løbetøj, cykeltøj, ja måske endda noget almindeligt tøj kommer til at lugte af sved. Nedenstående artikel beskriver emnet, og giver dig et par hurtige fif.

Du sveder meget ved løb

Kender vi næsten ikke alle sammen det at man har været afsted på en løbetur – tøjet er godt gennemblødt af sved, og det er alig med bakterier i dit løbetøj. Når du udskiller bakterier, så udskiller du samtidig “frø” til ubehagelig svedlugt i dit træningstøj.
Du vasker dit løbetøj hver gang du har brugt det, men det er meget individuelt hvor meget man sveder, og hvilken sved man producere. Nogle sveder rigtig meget, men selve sveden er ikke så bakteriefyldt, mens andre sveder super meget, og så har de en meget bakteriefyldt sved. Dem der udskiller mange bakterie via sveden kender helt klart til det fænomen med at det kan være svært at få svedlugten ud af løbetøjet.
Der er ikke nogen regel for hvad og hvordan. Nogle kan være så uheldige at de efter 1. gang vask har en bakterie fyldt løbetrøje eller løbejakke. Og man vasker sin beklædningsgenstand hver gang man har trænet, og får den “nogenlunde” ren. Men efter 10 min aktivitet i trøjen eller jakken, så er vi tilbage på samme lugt-niveau? Kender du det, så synes jeg du skal læse videre i denne artikel. Du får længere nede 5 gode råd til at fjerne og eller forebygge svedlugt i dit træningstøj

Spinning er en sved-dræber

Har du prøvet at sidde i et spinningslokale, så er du ikke et sekund i tvivl om hvad jeg snakker om. Der kan blive fuldstændig vanvittigt varmt, ja faktisk nogle gange så varmt at det næsten ikke er til at holde ud.
Derfor er det nemt at regne ud at det tøj (løbetøj, cykeltøj, træningstøj) er i den store risikozone for at blive fyldt med bakterier, fordi der strømmer så meget sved ud gennem tøjet.

Vask dit træningstøj rigtigt og minimer svedlugt

Træningstøj er som regel syntetisk beklædning. Og når vi snakker om syntetisk beklædning, så snakker vi ligeledes om masser af fordele når du træner. Det er bygget til at transportere sveden væk, og fordele den over større arealer i din beklædning. Det er det der optimerer din komfort når du træner. Men vi snakker desværre også om en lille smule ulemper når du bruger din syntetiske beklædning til træning. De gode egenskaber bibeholdes kun ved at du også behandler og vasker dit løbetøj eller cykeltøj korrekt. Du må meget gerne vaske det i flydende tekniks vaskemiddel, for på den måde at gøre det 100% korrekt.
Men det du for alt i verden skal holde dig fra er tekstil-balsam og konventionelle vaskemidler. Det giver dig negative effekt at du nærmest binder fugten i tøjet i stedet for at lade tøjet sprede fugten på større områder. Og hvis du holder på fugten, så kan der ophobe sig fæl lugt, og tøjet får ikke den mulighed for at ånde som det skal.

Er det sundt at sved så meget?

Det er vel altid sundt at svede? Når nu jeg udleder bakterier og affaldsstoffer. Ja det er både godt og naturligt at svede, men der er dog nogle enkelte ting du skal være opmærksom på hvis du sveder – og især hvis du sveder meget som ved eventuelt spinning.
Der smider du rigtig meget sved ud af kroppen, og det er godt. For det er altid godt at udskille affaldsstoffer. Der hvor vi mener du skal være særlig opmærksom wer hvis du smider FOR MEGET sved. Det kan medvirke til andre gener. At du eventuelt får hovedpine, og du har lettere tendens til at få krampe. Det er ikke sveden der gør at du får krampe, men når du sveder, så sveder du ligeledes salt ud af kroppen, og er du i underskud af salt så kan dine muskler have lettere tendens til krampe.
Så forebyg det at svede, hvis du ved at du skal svede meget i en spinningtime eller på en længere cykeltur, så drik og fyld depoterne op inden. Til spinnning kan du sagtens indtage væske undervejs også, mens det på løbeturen bliver lidt mere omstændigt. Men omstændigt er kun en udfordring, for skal du løbe langt, så hjar din krop altså brug for væske

Svedlugt i fodtøj

Dine løbesko eller cykelsko kan også sagtens finde på at få en grim eller særdeles særpræget duft. Og det er der vel egentlig ikke noget af sige til. Dine fødder bliver lukket inde, og samtidig så lukker vi lige skoene helt tæt til foden. Mange producenter arbejder rigtig meget med at dine fødder skal skulle ånde, men det er under lidt unfair vilkår. Når du har løbet nogle ture eller svære på spinningcyklen x-antal gange, så vil dine sko automatisk komme til at lugte lidt.
Der er nogle få ting du kan gøre for at afhjælpe eller forebygge det. En god ide er altid at sørge for at gennemlufte dine sko – ikke noget med at lade dem lægge i sportstasken. Ud af tasken, og gerne ud i det fri. En løbesko eller en cykelsko tager heller ingen skade af at blive skyllet op i varmt vand. På den måde kan du udlede en del af de bakterier der er med til at få skoen til at lugte. Har du mulighed for det (især i dine løbesko) så pil indlægssålen op, så er der bedre fri passage for luftstrømningen.
Der findes forskellige præperater på markedet der er udviklet til at fjerne lugt i sko – og nogle få husmoderråd såsom rodalon eller eddikevand. Vores erfaring siger at du godt kan bremse denne lugt med dem, men det er ikke for evigt. For næste gang du udsætter skoene for bakterier, så ripper du op i det hele igen. Så i langt de fleste tilfælde så kan du forebygge og lappe, men ladrig helt helbrede. Så vend dig til at dine sportssko lugter.

5 gode råd til at fjerne svedlugt

1. Vasker du ikke tøjet lige når du kommer hjem, så gør dig selv den tjeneste at skyl det op, så slipper du for at tøjet lægger og gærer, og bakterierne begynder at arbejde endnu mere i tøjet

2. Vil du ikke skylle tøjet op med det samme – så hæng det op til tørring (helst ude i fri luft)

3. Vask dine beklædningsgenstande med flydende vaskemiddel. På den måde skyller du tøjet igennem, og tøjets porre bliver renset på bedst mulige måde.

4. Sæt dit fodtøj til tøre – meget gerne i det fri, eller i udhus hvor lugten ikke generer andre

5. Skift især trøjen ud når det er tid. Der er nogle gange man bare må erkende at ens spinningstrøje har fået så mange tæsk at den skal skiftes ud.

Er der noget man kan gøre ved svedlugt

Ja der findes masser af forskellige firmaer i DK som gør sig i at forberede, forebygge eller helbrede svedlugt i tekstiler. Nedenstående er en video fra et af de firmaer vi synes gør det rigtig godt på den danske (og udenlandske) marked. Nikwax er hele tiden med fremme der hvor det sker, når vi snakker vask og imprægnering af tekniske tekstiler.

Et andet firma som er kommet frem med gode produkter til at fjerne svedlugt er det danske firma C30. De udvikler nogle tabs som man vasker sit tøj i, og på den måde sørger for at vaske bakterierne ud af tøjet. Du kan læse mere omkring C30 Tabs HER

Sådan bruger du C30 og fjerner den grimme lugt

Du kan se vores videoguide herunder til hvordan du på en nem og bekvem måde kan fjerne bakterier og derved også svedlugt i forskellige tekstiler og i forskelligt sportsudstyr. Det er bakterierne der er den primære årsag til at der dannes grim lugt i eksempelvis dit løbetøj, dine løbesko eller dine fodboldstøvler.
Derfor er det vigtigt at disse bakterier dræbes, således at de ikke fra gang til gang ophober sig og aktiveres hver gang du tilføjer fugt (sved) og varme til dem. Det er derfor at eksempelvis en løbetrøje begynder at lugte mere og mere desto mere du bruger den.

Når du vasker en løbetrøje så vil den fremstå fin og ren når du er færdig, men bakterierne er altså ikke væk. De forsvinder først ved 60 grader, og det er der altså ikke meget løbetøj der kan holde til at blive vasket på. Derfor har du brug for at fjerne bakterierne på anden vis.

Der kan du blandt andet bruge C30 tabs. En bakteriedræbende lille vasketabs, som gør at du kan vaske dit tøj på 30 grader, og så går denne tabs ind og hjælper med resten. Du kan også lægge dit tøj i blød i vand med opløste C30 tabs i, og derved fjerne bakterierne på den måde. Efterfølgende vasker du så tøjet i maskinen og sørger for at skylle det rigtig godt igennem.
Du kan bruge disse tabs på tektiler (tøj) og det er også det de som udgangspunkt er udviklet til. men hvad mange ikke ved, så virker de altså også ganske fantastisk på eksempelvis fodtøj. Her kan du se hvordan man fjerner dårlig lugt i løbesko. Og i vores egen video kan du se hvordan fodboldstøvler der lugter fælt af kattepis får en tur og bliver meget mere “entre-venlige”

Fjern den grimme lugt i fodboldstøvlerne

Jeg ved ikke helt hvad det er med fodboldstøvler, men de kommer til at lugte ganske forfærdeligt. Det er i min optik mest de syntetiske fodboldstøvler som lider af denne kedelige tendens. En fodboldstøvle fremstillet i læder eller ægte skind får ikke nær de samme grimme lugtgener.
Undertegnet har især problemer med børnenes fodboldstøvler. Ved ikke om du kan sende situationen. men ungerne vil gerne have de smarte forboldstøvler som de ser i fjernsynet. Du overgiver dig som forældre og køber dem et par. Problemet ved dette er at børne fodboldstøvler i rigtig mange tilfælde er fremstillet i syntestiske materialer, da man ønsker at holde prisen nede. Forældre er nemlig nærige når det kommer til deres børns fodboldstøvler. De skal jo have et nyt par næste år, og næste år igen, derfor skal de være så billige som muligt.

Men disse forboldstøvler kan have en kedelig tendens til at komme til at lugte. og det er ikke mindst på grund af materialet og dettes evne til at hive fat i bakterierne således at der kommer grim lugt. (i vores tilfælde er det kattepis lugten minder om)
Se i nedenstående video hvordan du nemt og ligetil kan opløse et par C30 bakterie tabs i en spand med vand, og så putte ungernes fodboldstøvler derned. Og så fjerner du i hvert fald lugten for en tid. Ikke for evigt, for bakterier tilføjes selvfølgelig næste gang støvlerne bruges, men når så lugten bliver for slem igen, så starter du bare forfra. og det tager altså ikke mere end 5 minutter.

Videoguide: Sådan fjerner du lugten i dit sportstøj

0

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.