Miniguide til køb af flyverdragt (heldragt) til børn

Flyverdragter til børn. Guide til valg af den rigtige flyverdragt

Er du interesseret i at vælge den rigtige (og den bedste) flyverdragt til dit barn eller børn? Ja hvilken forældre er ikke det.
Alle forældre kender det – og nogle frygter det endda. Tiden på året hvor den ny flyverdragt eller heldragt til ungerne skal købes. Hvad skal man købe? Hvad skal man være opmærksom på? Og hvilke fælder er der? Alle sammen nogle ting som vi hjælper dig med at forstå bedre. Du skal stadig selv tage valget, men nedenstående finder du en guide til hvilken flyverdragt du bør vælge, og hvor du skal passe på.

Gå ikke efter de billige flyverdragter

Som udgangspunkt så skal du holde dig fra de billige flyverdragter. Og når vi snakker om billige, så er det dem der lægger i prislejet 249 til 349,- De er produceret for at sælge i massevis, og når prisen skal holdes så lav, så kommer det helt naturligt også til at gå ud over kvaliteten på heldragten.
Dermed ikke sagt at der ikke er et marked for disse flyverdragter. Der er i nogle tilfælde hvor det sagtens kan give mening at købe en sådan dragt, og udnytte de fordele der er ved dem. Det der er kendetegnende for disse flyverdragter er at de i 9½ ud af 10 tilfælde ikke er vandtætte, de er kun vandafvisende. Og mange gange ikke engang det man klader kraftigt vandafvisende. Så det er begrænset hvad de kan tåle af fugt. Men et sted hvor vi ved at der bliver solgt mange af den slags flyverdragter er som ekstra flyverdragt. Så hvis den anden heldragt man har er i vaskemaskinen eller måske er blevet gennemblødt, så har man denne reserve heldragt til en overkommelig pris.
Et sted hvor disse flyverdragter skal have ros er i deres slidstyrke. De er mange gange fremstillet i yderst slidstærkt materiale, da det ikke er det der koster mange penge i en flyverdragt. Omkostningerne kommer når vi snakker mere tekniske produkter med membraner og lign.

Når alt dette så er sagt, så skal der også være noget der bekræfter undtagelsen – og du kan her i en test fra 2014 af heldragter, foretaget af Søndagsavisen se at en af de billige flyverdragter kan få prædikatet “Bedst til prisen”

Hvad er den bedste flyverdragt?

Det kommer helt an på hvad du skal bruge den til, og i hvilket omfang du skal bruge den. Den flyverdragt der er den bedste til det ene barn, er ikke altid det bedste valg til det næste barn. Det er derfor man skal være lidt påpasselig når man køber, for der kan faktisk godt være penge at spare for dig når du handler. Du behøver jo ikke betale for funktioner du ikke kommer til at bruge.

Et godt eksempel kunne være at man skal købe ny flyverdragt til den her livlige unge knejt på 5 år som elsker at fise rundt på legepladsen og har rø…. fyldt med krudt.
Her er det vigtigt at kigge efter nogle basale ting i en flyverdragt der passer til ham. Når der er fart over feltet og der bliver leget meget, så skabes der indefra en hel del varme, så man skal ikke gå efter den mest isolerende og vamsede dragt. Modsat skal du være yderst opmærksom på når man producere meget varme indefra, så er det at åndeevnen i flyverdragten er SÅ vigtig. Han skal kunne komme af med varmen, for ellers koger han over indvendig.
Og hvis denne her knejt ligner alle andre knejte, så er det nok også en god ide at kigge på materialet – kan være det er okay at gå lidt på kompromis med stivheden og så få noget materiale som er lidt mere slidstærkt. Der plejer jo at være fart på når drenge leger, og dragten skal ikke gå i stykker i første gang der klatres op i et træ og dragten hænger fast i en gren. Det ville være synd og skam.

Flyverdragt til baby eller barn?

Det kan være logisk for nogle, men der er kæmpe forskel på om man skal kigge efter flyverdragt til en baby eller til et barn.
Når du har med en baby at gøre så er der nogle ting som du skal huske. De sidder meget stille, og derved producere de ikke så meget varme selv, derfor er rigtig mange baby flyverdragter med ekstra opkradset for. Det næste er at når vi har med en baby heldragt at gøre, så er det vigtigt at den er 110% vandtæt bagpå. Når der er tale om en baby, eller i anden form et “sandkasse barn” så sidder de meget på numsen, og så er det vigtigt at der ikke kan komme fugt ind den vej. Den sidste ting som vi nævner her til baby dragterne er åbningen. Overvej om ikke det skal være med den stor åbning på midten af maven i stedet for den traditionelle med en enkelt lynlås. Babyer er ikke så mobile som et lidt større barn, og det kan være besværligt at give en baby flyverdragt på med den traditionelle åbning.

Her skal du passe på når du køber flyverdragt eller heldragt

Der er nogle helt basale ting du kan se efter eller spørge dig ind til når du skal ud og handle flyverdragt. Traditionen tro fristes man til at sige, så har rigtig rigtig mange flyverdragter problemer med at holde hvad de lover. Når man kalder en flyverdragt for vandtæt, så skal du ikke altid tage det for gode varer at den så rent faktisk er 100% vandtæt, for der findes massere af eksempler på at syningerne på heldragter og flyverdragter ikke er vandtætte. Og hvad hjælper det at alle de andre overflader er behandlet korrekt og muligvis indeholder membraner, når vandet så kan stryge ind igennem syningerne på dragterne. Så her skal du være opmærksom.

Vægten kan helt sikkert også have noget at sige. Hvis det er til megen leg og til et barn som løber og leger meget, så er det måske en god ide at kigge på vægten af flyverdragten. Man behøver i dette tilfælde ikke købe den tykkeste og mest vamsede flyverdragt. Den vil simpelthen virke hæmmende (for tung) og alt for varm.

Lynlåsen er en stensikker faldgruppe når du køber flyverdragt eller heldragt til dit barn. Sørg for at tjekke om lynlåsen er i en ordentlig kvalitet. Producenterne gør desværre mange gange den fejl at de vælger en billigere lynlås for at spare på produktionsomkostningerne, og når og hvis du skulle være så uheldig at den går i stykker, så er der mange der dækker sig ind under at lynlåsen så måske ikke lige er omfattet af garantien. Mange butikker er dog rigtig flinke til at hjælpe med at få det ordnet, det er bare et kæmpe irritations moment at skulle undvære en flyverdragt i X antal dage mens den er til reperation hos en skrædder. Så er det vi rammer ind i det med reservedragten igen, og så kan du med fordel have en af de billigere heldargter liggende til dette formål. Ej, spøg til side, du skal være opmærksom på lynlåsen. Det er en ting på dragten som bliver udsat for mang og meget. Den bliver flittigt brugt, og fugt slipper den jo heller ikke helt for. Så en flyverdragt med en lynlås i ordenlig kvalitet er er foretrække.

De vigtigste punkter i flyverdragten

Der er nogle forskellige ting du kan kigge efter og selv vurdere om er nødvendigt. Det kan kort og godt siges: enkelhed eller mange detaljer. I de tekniske detaljer kan det godt være lidt svært at finde rundt, men vi har forsøgt at gøre beskrivelsen så nem og overskuelig som muligt.

Tekniske detaljer i flyverdragten:

Vandtæthed

3000mm er det springende punkt. Det er her hvor man må kalde det vandtæt. Alt under 3000mm er kun vandafvisende, og her bør du tænke dig om.
Måden man finder frem til dette her “søjletryk” som det så populært kaldes, er egentlig ved at tage stoffet som man tester, og så sætte en cylinder med vand ovenpå. Og ud fra hvornår vandet trænger igennem stoffet, så giver man stoffet “sin styrke”

Og lige for at gøre det hele lidt mere indviklet. Der findes flyverdragter med membran, og så findes der dragter med påsprøjtet membran. Dem med de faste membraner er de bedste, men også de dyreste. Dem med påsprøjtet membran kræver lidt mere vedligeholdelse end dem med fast membran.
En fast membran er kort fortalt et stykke fysisk “stof” som er lagt ind i dragten, og kan derved hverken slides eller vaskes væk.

Slidstyrke

Mærk på stoffet. Hovedreglen er at jo blødere stoffet er, altså mest fleksibelt, desto mindre bliver slidstyrken. Så hvis du skal have en flyverdragt med høj slidstyrke, så bliver materialet nok i de fleste tilfælde lidt stivere.

Åndbarhed

Kan være svært for det blotte øje at se. men her er man i de fleste tilfælde nød til at stole på hvad producenten eller ekspedienten siger. Det har noget at gøre med hvor meget varme/fugt der kan ledes ud gennem flyverdragten. Hvis der står at dragten er “Breathable” så stol på det. Det er din eneste mulighed som forbruger.

Blødhed

Hænger sammen med slidstyken. Rigtig mange producenter er blevet rigtig gode til at fremstille flyverdragter i bløde kvaliteter, og som samtidig er meget slidstærke. Men skal du have en meget blød og lækker flyverdragt, så er du nok nød til at indse at slidstyrken falder.

Funktions detaljer i dragten

Vindfang i flyverdragten?

Vindfanget i flyverdragten er det stykke stof som sættes i enten ærmer eller ben. Det er det stykke stof som er med til at standse eksempelvis vind og sne når det er på vej op i ærmet eller op af benet. Langt de fleste flyverdragter i dag har sådan et vindfang eller snefang i sig. Faldgruppen her er det snefang der er i ærmerne – det laves nogle gange med et hul i så man kan trække stoffet ud over tommelfingeren. Det er for så vidt også rigtig godt, og det hjælper rigtig meget. Men det er kun godt i det omfang af stoffet er behageligt. Vi har set utallige eksempler på at stoffet bliver revet op ved tommelfingeren, og så er det bare rigtig ubehageligt at have på.

Hætten er vigtig – på flere punkter

Der skal være hætte på så man kan hive hætten op omkring ørerne. Men husk nu lige på at den SKAL være aftagelig. Kan tvivle på om der overhovedet bliver produceret flyverdragter med faste hætter mere. Men hvis der gør, så hold dig langt væk fra dem. Der kan ske det at man hænger fast i en gren eller andet med hætten, og er den ikke aftagelig så kan det få utrolig triste konsekvenser.

Hvordan lukkes flyverdragten

Med lynlås lukkes de fleste flyverdragter. Det har vi været inde på tidligere. Om der så er en eller to lynlåse, og i hvilken kvalitet det er, det er en helt anden snak. Men det er også mere det der er ud over lynlåsen der er det vigtige. Mange undervurdere denne lille detalje, men det stykke stof der dækker lynlåsen, og derved beskytter lynlåsen for vind og vand, samt barnet for den kolde vind, er ultra vigtigt for komforten i dragten. Men her kan du vælge om denne “vindbeskytter” skal lukkes tæt til dragten med knapper eller velcro. Måske er velcro at foretrække da det kan lukkes til både med og unden handsker/luffer på. Knapper kan være lidt mere besværlige, men til gengæld holder de bedre?

Reflektive elementer på dragten

Altid en god ting. Reflekser kan man aldrig få for mange af. Og har du mulighed for at købe en flyverdragt med indbyggede reflekser så gør det. Så er du sikker på at der altid er en refleks på dit barn.

Top 8 flyverdragter til børn – Brands

Nedenstående finder du top 8 af de mest kendte mærker indenfor flyverdragter i Danmark. Listen er ikke prioteret og ej heller udtømmende. Hvis du synes vi mangler nogle på listen, så er du altid mere end velkommen til at skrive til os.

Danefæ flyverdragter

Fremstiller dragter i rigtig god kvalitet. og deres kendetegn er at de lægger i den højere ende af pris-skalaen, men det gør de også fordi de laver flyverdragter af voldsom god kvalitet.

Køb Danefæ flyverdragter her

Køb Danefæ flyverdragter her

Hulabalu flyverdragter

Et meget farverigt og spraglet flyverdragt mærke. Hulabalu fremstiller hovedsageligt flyverdragter i den billige eller i mellem gruppen. Du kan være rigtig heldig at finde rigtig seje flyverdragter hos dem til en overkommenlig pris

Køb Hulabalu flyverdragter her

Color Kids flyverdragter

Et dansk brand der fremstiller flyverdragter på hele paletten. De har i mange år siddet rigtig tungt på det marked der hedder 300-400,- Men samtidig fremstilles der hos Color Kids også flyverdragter i den gode og dyre ende.

Køb Color Kids flyverdragter her

Reima flyverdragter

Langt de fleste forældre har på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med Reima. De var i rigtig mange år det absolut topmærke i Danmark når man snakkede heldragter og flyverdragter. De fremstiller stadig rigtig lækre dragter, men holder også til i den dyre ende.

Køb Reima flyverdragter her

Køb Reima flyverdragter her

Alpine flyverdragter

Alpine er et brand der hører til i Dansk supermaked. Hovedsagelig fremstilling af billige flyverdragter, men husk på at det var dem med den gode test fra 2014 som vi skrev om tidligere i denne artikel.

Hummel flyverdragter

Dansk mærke der hvis man skal være lidt hård ved dem, lægger mest fokus på det designmæssige i deres flyverdragter. De har på det seneste koblet flyverdragter på deres sortiment, da de fik så stor succes med slag af børnetøj generelt. Dog er de blevet bedre til at fremstille flyverdra´gter i teknisk kvalitet.

Køb Hummel flyverdragter her

Didriksons flyverdragter

Her har du med et fantastisk mærke at gøre. Dragterne er nok lidt dyre, men du får altså rigtig lækre flyverdragter som opfylder langt de fleste behov, selv for den kræsne moder.

Køb Didriksons flyverdragter her

Lego Tec flyverdragter

Fra det kendte Lego Wear. Super flottedragter som markere sig med at være til den dyre side. Du skal i hvert fald nok regne med en omkostning på omkring de 1000,- hvis du vil have fingre i en Lego flyverdragt. Men du får altså også noget for dine penge. Lækre materialer og en god slidstyrke.

Køb Lego flyverdragter her

Køb Lego flyverdragter her

0

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.