Merino uld | Hvorfor er det SÅ godt!

Det nye sort – Merino (G)uld. Det oplagte materiale til danskernes træningstøj og hverdagstøj. Merino uld er besat med masser af ganske fantastiske funktioner, der passer ind i det våde og fugtige skandinaviske klima.

Merino uld er et multi materiale

Og det er udelukkende på grund af den måde som meriono uld fungere på. Det virker således at selve uld fibren indeholder luft, og derfor er den i stand til at absorbere fugt der svarer til 35% af sin egen vægt. Det btyder for dig som ynder at bruge merino uld beklædning til sport, at du vil opleve at der går noget længere tid før materialet bliver vådt. Og selv på en af de koldere dage, hvor du måske sveder meget indefra, der vil merino ulden være med til at holde på kropsvarmen, også selvom materialet bliver mere og mere vådt.

Fakta om merino uld

Når du tænker på uld, hvilket jo nok ikke sker vanvittigt tit, men alligevel. Når snakken falder på uld, og du forbinder det med de dersens irriterende kløende sweatre fra gamle dage, så skal du lige tænke om igen. Merino uld er et fantastisk materiale som i dag anvendes til masser af rigtig lækker beklædning. Og det er både beklædning til hverdag og sport.
Vi har slet ikke tal på hvor mange forskellige uldtyper der findes, men det er rigtig mange. Kvaliteten på uld kommer helt an på hvilken type får det kommer fra, og også hvor på fåret man har klippet lige netop den type uld.

Hvis du direkte sammenligner merino uld med den type uld vi kender fra gamle dag, så er merio ulden en langt blødere fibre, som er mere mod det silkebløde touch, mens den klassiske uld er mere en stikkende fornemmelse. Dette skyldes også at meriono fibren er noget længere end den almindelige uld fibre, og når fibrene er længere, så er der ikke i nærheden af at være lidt så mange “ender” og det er egentlig dem der gør at uld kradser.

Merino ulden er en meget elastisk uld type. Det er lange fibre som har en rigtig god fleksibilitet, og det er nok derfor du i nutidens og fremtidens sportsbeklædning ser det meget i de strecthy og tætsiddende modeller. Det er ganske simpelt et materiale som sidder suverænt på kroppen, og som ikke irritere (selvom navnet måske godt kan indikere det)

Langt det meste merino uld henter vi i dag fra New Zealand og Australien. Bliver i dag betegnet som en af de aller fineste typer af fåreuld.

Meriono uld er fremtiden

Og det er det udelukkende fordi det er et vanvittigt fedt materiale som rummer masser af muligheder. At materialet er perfekt til både skiløb, løb, cykling og som fritidsbeklædning gør jo kun produktet endnu mere fleksibelt i sin brug. Men det er helt sikkert fremtiden fordi at materialet gør rigtig meget for dig. Det kan godt være at merino uld er en lidt dyrere metervarer, hvor du måske kommer til at betale lidt eller noget mere for en trøje til eksempelvis løb, end hvis du havde valgt den klassiske glatte løbetrøje. Men du får altså så mange fede features med for den investering du vælger at lave når du køber undertøj, mellemlag eller yderlag i merino uld.
Det er fremtiden fordi at metervaren simpelthen taler for at vi kommer til at bruge mere og mere merino uld i vores trænings og fritidsbeklædning. Når man har med et materiale at gøre, som egentlig selv kan regulere ud fra din krops temperatur, så har du helt sikkert med et materiale at gøre som kun vil vinde mere og mere terræn i fremtiden.

Merino uld hele året rundt

Selvom uld er noget de fleste forbinder med varme materialer, så kan du sagtens anvende det hele året rundt, også om sommeren. Den gang vi ikke gik så meget op i uld og dens egenskaber inden for sport og fritid, der var det korrekt at uld var noget man forbandt med varme sokker og meget varme sweatre, der ud over at være varme, så havde den fantastisk evne at kunne drive en til vanvid med en konstant kløe fra de irriterende uldfibre. Sådan er det slet ikke mere.
De fibre vi bruger i merino uld produkter i dag er så bløde og silkelignende at du ikke vil have nogen irritation fra materialet. Ej heller hvis du er så uheldig at have en lidt iriteret hud i forvejen.

Merinould bedst fordi:

Lige for kort at ridse de forskellige fantastisk funktioner op i merino uld:

Multi produkt. Bruges både til kulde og varme. Når det er koldt så isolere uld fiberen, og de mange små lufthuller som der er i en meriono uld fiber sørger for at holde på din kropsvarme. Derimod når det er varmt (du sveder) så har merino uld en fantastiske evne til at absorbere fugten (få det væk fra kroppen) og på den måde sørge for at holde kroppen fri for fugt i længere tid.

Blødt og fleksibelt. En merino uld fiber er lang og utrolig elastisk, derfor er merino beklædning yderst fleksibelt og meget lækkert at have på. Materialet er meget blødere end almindeligt uld.

Mindre lugt-gener. Det er naturligt når du arbejder at du kommer til at svede. Om du løber, står på ski, eller måske bare bruger merino uld under arbejdstøjet, så er det naturligt at svede. Når du sveder udskiller du bakterier, og bakterier lugter. Men med Merino uld er der væsentlig længere hen til punktet med svedlugt. Det er ikke unaturligt at en merino ski-undertrøje kan klar 4-6 dage uden at blive vasket. (Det anbefales dog at den luftes hver nat)

 

Således behandler du tøj i merino uld

Du må ikke vaske dine uld produkter sammen med resten af din træningsbeklædning. Så altid vaske dine uld produkter for sig selv. Og det anbefales af flere årsager. For det første må du ikke vaske sådanne produkter helt lige så “hårdt” som du nok ville gøre med dit normale træningstøj (for at få sveden ud) Men det er heller ikke nødvendigt med merinould, da det jo ikke på samme måde kommer til at lugte af sved (bakterier der ophober sig)
En anden lille ulempe er at du skal vaske dine uldprodukter med noget specielt uldvask. Hvis ikke du gør det, så får du meget nemt ødelagt nogle af alle de fede ting som du betaler for når du vælger at købe træningstøj i merinould. Du kan blandt andet meget nemt, hvis du vasker i almindeligt vaskepulver, komme til at efterlade sæberester i fibrene, og så er det at du giver bakterierne mulighed for at hænge fast. Og så er der lige pludselig ikke så langt til svedlugt mere.
Det er også vigtigt at beholde uldens eget fedtstof. Det hedder lanolin. Det er det som er med til at skabe det miljø som de bakterier vi udskiller ikke vil leve i. Og kommer du til at fjerne lanolinen fra ulden ved forkert vask, så højner du både risikoen for at bygge et mere attraktivt bakterie miljø, men også det faktum at uden lanolin i uldfibre, så har de nemmere ved at knække, og så opstår der en mere krads fornemmelse (= flere ender, som giver den kradsende fornemmelse)

Du kan med fordel anvende den specialiserede uldvask fra AClima, som giver dit merinould den helt perfekte pleje

0

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.