Vandtætte løbesko? Har du styr på membranerne i de forskellige løbesko, og fra de forskellige løbesko producenter. Nogle ved, helt forståeligt, ikke engang hvad en membran er. Men ikke desto mindre så findes det i rigtig mange løbesko, i løbetøj, i vinterjakker ja faktisk i mange tekniske sport og fritids artikler
Hvad er en membram?
Lige for at få det på plads inden vi giver os i kast med at guide dig i gennem de forskellige membraner til løbesko. membraner fra forskellige leverandører. Så lad os lige få på plads, sådan helt kort, hvad er en membran?
En membran, og nu snakker vi om løbesko, er et ekstra stykke stof eller en på sprøjtet hinde som er med til at passe bedre på dine fødder når vi snakker om fugt, vand og snavs. Det er ikke noget du skal være bange for der gør dine løbesko tungere, for det er, hvis vi snakker om et stykke stof, et meget let, tyndt og fint stykke stof. og det er det udelukkende på grund af at alverdens producenter er blvet så gode til at fremstille disse her membran løsninger.
Det lidt skøre og mærkelige ved en membran, det er at den er fremstillet til at bremse vand og fugt udefra, men langt de fleste kan godt ånde, således at du kan ånde ud igennem membranen den anden vej. Det er en længere forklaring omkring molekyle størrelser og nogle andre tekniske spidsfindigheder som vi ikke skal trætte jer med jer.
Forskellige membraner i løbesko
Det er sådan at nogle løbesko producenter vælger at fremstille deres egen membran, nogle vælger at betale sig fra at bruge en patenteret membran, og nogle løbesko mærker har ikke for vane at bruge membraner i deres løbesko. Vi har herunder listet en solid liste, nok ikke udtømmende, men en liste over forskellige løbesko mærker og deres tilgang til brug af membran.
Asics PlasmaGuard eller goretex løbesko
PlasmaGuard er det nye, goretex er den sikre. Asics laver forskellige former for løbesko med membraner. Goretex har de brugt i mange år i udvalgte modeller som Asics Gel Cumulus GTX, Asics GT-2000 GTX og sikkert også nogle flere.
Men der er kommet nye toner på det sidste fra Asics. De har valgt at bruge den løsning der er kendt rundt omkring under navnet PlasmaGuard. Det er en vanvittig god membran som virkelig kan modstå nogle tæsk. Den korte tekniske forklaring på produktet er at Plasmaguard går ind og lægger et ultra tyndt lag på hver en fiber i materialet, og på den måde gør det hele yderst vandafvisende, ja måske endda vandtæt?
Samtidig har den også en masse andre fordele, Plasmaguard er f.eks. hurtigtørrende, åndbar og super fleksibel. Så selvom den kan bremse vand, og måske syne en smule stiv, så har den stort set ingen indvirken på det oprindelige materiale, og vil ikke svække løbeskoen fleksibilitet.
Nike Shield løbesko
Overskriften starter godt nok med vandtætte løbesko. Men du må ikke lade dig nare her. Nike Shield er ikke vandtæt, det er vandafvisende. Og det er der igen flere årsager til. Skal du bruge en vandtæt membran opsætning, så lige meget hvad du gør, så vil membranen altid skulle væves tættere eller coatningen være mere tæt, og så er det vi kommer ud i at fødderne får sværere ved at ånde den anden vej ud gennem sko eller tøj. Derfor er Nike Shield kun vandafvisende, men selve konceptet fungere fantastisk. Nike Shield løbesko er i deres overdel udstyret med en membran der på en ganske effektiv måde bremser fugt, sne og snavs. Derved undgår du at få alt for våde fødder, og det er specielt i efterår og vinterperioden at disse Nike Shield modeller sælges, for der kan kombinationen af våde fødder og ekstrem kold luft godt blive lidt af et ubehageligt bekendtskab på løbeturen.
En anden ting som der faktisk også følger med Nike Shild modellerne i løbesko er en bedre og mere optimeret ydersål. Det siger intet om membraner, men det siger noget om at det er anbefalelsværdigt at benytte denne type løbesko fra Nike i de måneder hvor vind og vejr er mere udfordrende.
Af populære modeller fra Nike, som fremstilles med Shield membran kan nævnes:
- Nike Air Pegasus Shield
- Nike Zoom Structure Shield
- Nike LunarEpic Flyknit Shield
- Nike Lunarglide Shield
Salomon spiller på flere heste
Salomon er et rigtig outddor mærke, derfor har de også i deres løbesko flere heste at spille på når vi snakker om membraner.
Deres mest velkendte modeller som XA Pro og Speedcross laves begge 2 med en Goretex membran, altså en membran de betaler for at bruge. Men der findes faktisk også, og det ved de færreste, de samme løbesko med en membran der hedder ClimaShild. Princippet er det samme, og mine erfaringer siger helt klart at Climashield løser opgaven lige så godt som samme løbesko med en Goretex membran i.
ClimaShield membranen er også udbredt i deres vinter og skikollektioner.
New Balance bruger Gore-tex membranen
New Balance har lige som mange af de andre top løbesko mærker valgt at købe sig til en membran man ved der virker. Hvorfor opfinde den dybe tallerken engang til. Så i de få løbesko som New balance producere med membraner, så er det i laaangt de fleste tilfælde en Goretex emembran der er placeret i skoen.
Brooks løbesko med Goretex
Et andet af de store brands af løbesko er Brooks, de vælger ligeledes som mange af de andre at bruge Goretex som deres leverandør af membraner. Af modeller fra Brooks med goretex kan nævnes:
- Brooks Ghost GTX
- Brooks Adrenaline GTX
Andre mærker som også bruger Gore-tex
For ikke at skulle blive ved med at nævne og gentage os selv, så får du her et liste med løbesko producenter som også er registrerede gore-tex membran brugere:
- North face løbesko
- Adidas løbesko
- Saucony løbesko
- Icebug løbesko
- La Sportiva løbesko
- Inov8 løbesko
Du kan eventuelt selv danne dig et overblik på denne side. Der kan du finde løbesko via Gore-tex.com
Fordele og ulemper ved vandtætte løbesko
Der findes selvfølgelig både for og imod når vi snakker om vandtætte løbesko. Vi skal lige have helt på plads, at de vantætte løbesko, i vert fald her i Danmark som oftes vælges i de mørke måneder. Altså løbesko til efterår og vintervejr, da det er der at underlaget og vejret bliver en smule mere udfordrende. For selvom nogle producenter påstår det modsatte, så er det sådan at en løbesko med en membran vil aldrig blive lige så åndbar som en løbesko uden membran. Og om sommeren og i varmere konditioner der har man altså alt andet lige brug for alt den åndbarhed man hive ud af et par løbesko.
Ulemper ved membraner i løbesko
Jamen selvfølgelig findes der ulemper ved en vandtæt løbesko, den største af dem alle er at når du kommer noget ud over eller inden i løbeskoen for at bremse vand udefra, så vil du unægteligt gøre det sværere for sveden/fugten indenfra at komme den modsatte vej. Der er mange der vælger at leve med denne løsning, da den mængde vand man kan bremse indad, ikke er alig med den der bremset ud af. Og det regne stykke kan være en fordel når vi snakker om bidende kulde i vinterhalvåret.
Fordele ved membraner i løbesko
Som skrevet ovenfor så er en klar fordel at du bremser forholdsvise store mængder fugt eller vand i at komme ind i skoen. Og det har den klare virkning at fødderne ikke lige så let bliver gennemblødt. Og der ved kan du holde en bedre “varme” inde i skoen. Det er et faktum at kan du bremse både vand og kold vind inden det kommer ind i skoen, så er der længere vej til de kolde og ubehagelige, måske endda “døde tæer” i løbeskoene. Tror vi alle sammen, i hvert fald løbere kender til det at komme af sted i et par kolde løbesko en vinterdag hvor chill-faktoren er godt der op af. Der hjælper det bestemt ikke at ens tæer også lige bliver ekstra våde oven i.
ShareJAN
About the Author:
Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.