Intro og 5 gode råd til trailløb nybegynderen

Vi giver dig en kort introduktion til trailløbet som vinder mere og mere terræn i Danmark. Og samtidig kommer vi med 5 rigtig gode råd til dig som skal i gang med at udforske sporet og det at løbe trail. Faktisk er nogle af de gode råd og brugbare for den erfarne.

Trail er blevet det nye sort for løbere

Det kan være at landevejen er blevet for kedelig eller for ensformig. Men faktum er i hvert fald at flere og flere er begyndt at løbe trail løb. Faktisk er det over hele verden at alle løbere farer ud oi skoven, rundt om søen, eller generelt bare ud i naturen og løbe i stedet for de hårde og kedelige landeveje.
Og man kan godt forstå dem. Med trailløb kan du virkelig få kombineret en masse ting. Kigger du bort fra den fantastiske træning det er, så får du en mulighed for at opleve den danske (eller udenlandske) natur samtidig med at du er god ved din krop. Det alene er en super fed oplevelse.
Det er fantastisk god træning – når du løber i naturen så vil du automatisk komme til at løbe meget mere varieret. I skoven har du bl.a. mulighed for at udfordre bakker og andre forhøjninger på en måde som du ikke har mulighed for på landevejen. Det er fantastisk træning, for det giver dig en helt naturlig form for intervaltræning. Dine konstante temposkift er kræs for din krop. Din puls kommer helt naturligt op når du forcere bakker m.m.

En anden særdeles positiv bivirkning ved trailløb er det blødere underlag, som giver en knap så stor belastning for din krop når du løber. Så du får på ingen måde de samme hårde slag op igennem kroppen hver gang du laver en landing. Dine led bliver også efter få ganges trailløb langt mere smidige, da den form for løb udfordre dig på balancen (som så OGSÅ bliver bedre) og på den måde lærer du din krop at blive mindre stiv, og så falder kroppen ind i en mere naturlig rytme.

Rigtig mange løbere oplever når de kommer ud at løbe trail at det er en meget større frihed. Du bliver ikke en slave af tid og gps. Du får lov at nyde din træning.

At løbe trail er hyggeligt

Det er både sjovt og hyggeligt at løbe trail. Selvfølgelig er træningen hård og givtig, men du vil højst sandsynligt opdage at tiden går meget stærkere når det også er sjovt at løbe og træne. Du kan nyde freden når du løber trailløb, du kan kombinere din træning, du kan flytte dine grænser – merkant, ja udfordringer og muligheder er der nok af. Vælger du at løbe dine trails i skov og omkring marker, så er der også den fantastiske mulighed for at opleve det danske dyreliv på nærmeste hold – det kan lyde mærkeligt, men der er altså noget specielt i at overraske et rådyr eller lignende på sin løbetur. Det er en super fed form for motion, og det giver dig lige det sidste.
Faktisk kan du bruge trailløb som en komsammen for familien. Hvis du vil have ungerne med i skoven, så kan de både tage et par løbesko på, eller tage cyklen. Og alt efter alder, så er der den mulighed at de holder sig på de brede skovstier, samtidig med at du boltre dig på de smallere MTB spor eller trailspor. De lægger som regel lige op til brede veje, og på den måde kan du gøre træningen til et fælles projekt.

Trail er orienteringsløb uden poster

Orienteringsløb har været en sportsdisiplin i rigtig mange år – og i næsten lige så mange år er der mange der har kigget skævt til dem, og de danske løbere i skoven har nærmest ikke været til at få øje på. Men det har i den grad ændret sig.
Nu har trail vundet danskernes hjerter, og du kan ikke gå en tur i skoven uden at møde et trailløbere. Og det med at orienteringsløb egentlig har lagt grunden for trailløb er ikke så mærkeligt. For der findes faktisk også en del der bruger og kombinere deres trailløb og træning med O-løbs poster. Der findes bl.a. en side der hedder findveji.dk – der kan du finde hjælpemidlerne til at løbe en forenklet udgave af en O-løb. En form for skattejagt i løbesko (trail løbesko, naturligvis) Det er der også rigtig mange familier der bruger som et fælles projekt.

Der findes trailløb i flere former

Der findes i dag mange forskellige former for trailløb. Og der dukker flere og flere op.

Almindelig trailløb:

Det er den form som vinder rigtig meget herhjemme i Danmark. Det er turen i skoven, rundt om søen, langs med stranden. Ud og opleve naturen, få lidt jord under neglene, ud og træd i noget mudder.
Mange danske skove får i dag anlagt deciderede spor til trailløbere og eller MTB motionister. Og det gøres kun fordi der kommer flere og flere udøvere.

Ultra trail:

Det er ikke så voldsom udbredt herhjemme. Det er det ikke af flere årsager. Når du siger ultra trail så kan du dele det op i 2 hovedkategorier. Med ultra forstår man en intensivering af enten længde eller terræn. Herhjemme kan vi sagtens lave ultra trails målt på længde. Mange ultra trails lægger med en længde på 40 eller 50km i den danske natur, og med de udfordringer det nu kan give. Men man kan også skrue op for sværhedsgraden i terrænet, og der kommer DK lidt til kort. Derfor er der nogle danskere der rejser udenlands og løber ultra trails i eksempelvis bjergene i Frankrig. Her er der endnu flere udfordringer i terrænet, for det første er det væsentlig hårdere at løbe på bjerg-underlag, men du kan i nogle løb også komme ud for at den tynde luft (jo højere du kommer op) bliver en modspiller.

OCR løb:

En kombination af løb og styrkeøvelser. Øvelser som du kender fra f.eks. crossfit. Et godt udfordrende OCR løb kunne være med en længde på 20 km, og med 40 indlagte forhindringer. Underlaget(terrænet er skiftende. Det kan være både trail-underlag men også på asfalt, eller det kan kombineres.
Der hvor OCR virkelig skiller sig ud er på styrke forholdene. Mange udøvere gør ikke så meget ved at blive en hurtig løber, for det er på udforingerne/forhindringerne du skal præstere. Der findes masser af forskellige forhindringer, det er kun fantasien der sætter grænser. Men det at skulle gå armgang i blandt andet monkeybars eller i ringe er en hyppig udfordring. Det at klatre i reb skal du nok også øve dig en smule i hvis du ønsker at kunne klare OCR forhindringer.
Hvis du vil være OCR udøver, så skader det nok ikke at du kender til crossfit på et lidt højere plan.

Læs mere om OCR her

Besøg OCR Danmarks hjemmeside her

5 gode råd til den nye trail løber

– Trailudstyret (Hardware)
Noget af det gode ved at løbe trailløb er at der er ikke så meget at komme efter på hardware siden. Du skal dog gøre dig selv den tjeneste at købe et par rigtige trail løbesko. Det er en løbesko som er tættere ved underlaget (så du undgår vrid skader i kuperet underlag) Det er som regel også en løbesko hvori der er mindre støddæmpning da du jo løber på et mere eftergivende underlag. Og til sidst men ikke mindst, så er det en løbesko med en mere grovprofileret sål – af den simple årsag at du skal have fat i underlaget på en anden måde. Er der mudder, så vil du hurtig lære at en almindelig løbesko får dig til at skøjte rundt.
Men derud over er der ikke så meget. For det med at skal ud og købe GPS og pulsur – lad være med det. Trailløb er lige præcis så fedt som det er fordi du ikke er slave af elektronikken.

Et par rigtig populære trail løbesko som du kunne overveje er: Salomon Speedcross, Inov8 X-talon 212 eller Inov8 Roclite 295

 

en-god-trail-loebesko

 

– Trailudstyret (software)
Der er lidt på softwaredelen du skal være opmærksom på. Du skal ikke ud og købe det spritnye løbetøj der lige er kommet på markedet. Det ville være synd, for det løbetøj du bruger når du løber trailløb, skal du være beredt på kan få nogle skrammer. Der er torne, grene m.m. der kan hive tråde i dit tøj. Så frem med det ældre løbetøj når du løber trail.
Og når nu vi er ved tøjet, så tænk over især den nederste del af din beklædning. Hvis du løber i skov, mose eller lignende, så kan det godt være en ide at have lange løbetights på. Tag det fra en der i skrivende stund sidder med 2 ben der ligner en rød barnenumse med udslet. Hvis du glemmer at beskytte dine ben, så kan planter, og især brændenælder være et kedeligt bekendtskab. Du kan også trække dine kompressions strømper (hjælper de overhovedet?) på, så er du også godt dækket, og så kan du iføre dig shorts eller korte løbetights.
Nogle kan godt lide at have et par handsker på da du kan komme ud for at skulle gribe fat i grene m.m. Der kan det anbefales i den varmere periode at få fat i et par handsker hvor du eventuelt klipper fingerne af, så har du stadig beskyttelsen, og dine hænder ånder bedre (du udleder masser af varme gennem fingre og hoved)

– Teknikken
Du skal være beredt på at ændre lidt i din teknik. Hvis du kommer fra landevejen, så vil du de første gange opleve at du løber lidt som et stift bræt, og måske føler dig lidt som bambi på glatis. Men bare rolig, det kommer hurtigt til dig at kroppen bliver langt mere smidig. Men på landevejen er der rigtig mange der tager forholdsvis store og lange skridt – dem skal du nok lære at gøre lidt mindre når du løber trail. Når du løber på så variende underlag, så er mindre skridt bedre, det øger din reaktionsevne. Og måske især når du kommer til at skulle forcere bakker i trail, så er små skridt, høje knæ og armtræk dine bedste venner. men lærer du det med de små skridt, så kommer resten helt af sig selv.

– Læg blødt ud som ny-begynder
Den klare anbefaling går på at lægge blødt fra land hvis du kommer som helt nybegynder på trailløb. Start med at se det som en gang leg i skoven med løbesko på, og læg så mere og mere på. Lad kroppen vænne sig til de nye udfordringer. På den måde løber du ikke sur i det, kroppen kommer ikke til at smerte for meget, og du bliver afhængig af det, jeg lover det 🙂

– Kroppen
Du skal beredt på og villig til at acceptere at det nok lige tager lidt tid for kroppen at vende sig til dine trailløb. Mig selv (sagde hunden) er en løber der veksler mellem både landevej og trail – dog er der langt mellem trails, i hvert fald langt nok til at kroppen bliver lige overrasket hver gang. Det er unægteligt nogle andre muskelgrupper du kommer til at bruge, og især dine lægmuskler og underben kommer på arbejde. De vil nok være lidt ømme efter de første par gange. Men når du så har løbet en 2-3 gange, så bliver kroppen meget mere smidig, og du lærer nemt at falde i med dine bevægelser – la kroppen følge naturen. Svært at forklare, nemmere at opleve. Så afsted med dig – ud og løbe trail, du vil helt sikkert ikke fortryde det. Håber vi ses i sporet en dag.

Din mening eller oplevelse er velkommen

Hvis du synes der er noget jeg har glemt eller overset, så smid endelig din kommentar. Denne miniguide er ikke udtømmende, men skal mere ses som en guide til hvad du kan forvente dig.
Og hvis du gider at dele dine trail-oplevelser med os så bliver vi lykkelige. Du kan smide det hele ind i kommentarfeltet herunder. Tak på forhånd.

0

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.