Dit mål skal være S.M.A.R.T

SMART eller rettere S.M.A.R.T metoden er en lille fiks hjælper som kan hjælpe dig i retning at at stille det rigtige mål for dig selv, men måske endda mere vigtigt. At det er et mål der til at nå inden for en realistisk tidshorisont.
S.M.A.R.T metoden er ikke som sådan noget der er forbeholdt sportens verden, nej den bruges i mange henseender. Man ser det eksempelvis også benyttet i projektledelse, da de 5 overskrifter bare stilles ind i et andet perspektiv end lige et sports mål.

Forberedelse inden du bliver SMART

Der er nok lige et par ting du skal gøre og vide inden du bevæger dig ud i SMART metoden. Start med at hente et spejl, og se dig selv dybt i øjnene. Ej spøg til side, det med spejlet behøves ikke. Pointen er at du skal kunne se dig selv i øjnene, og du skal vide hvad du arbejder med. Det er ufattelig vigtigt at når du skal bruge SMART, og du gerne vil have det til at lykkes, så skal du være ærlig over for dig selv. Ellers bliver det nærmest en umulig kamp.

Hvad betyder så S.M.A.R.T

S = Specifikt mål
Du skal være specifik med det mål du stiller op til dig selv, eller andre. Du skal vide hvad det er og hvad det går ud på. Når du kender målet, så ved du også hvor du skal ende. Det er f.eks. ikke et specifikt mål at sige at jeg håber at gennemføre et halvmaraton. Der er der imod voldsom specifikt at sige at man gerne vil have sin kilometer tid ned på 5:00 pr. kilometer
Du skal være specifik i den forstand at målet skal være veldefineret og afgrænset. Det er egentlig ikke bare at målet er specifikt, det er også at du laver en plan for hvad du vil opnå med målet, hvorfor du gerne vil opnå det, og eventuelt hvem der er involveret i dit mål
Men lad os tage udgangspunkt i målet: jeg vil gerne forbedre min tid fra 5:30 til 5:00 pr. kilomerter over en 10 kilometer distance. Det er målbart og afgrænset

M = Målbart
Du skal vide hvad målet med målet er! Du skal kunne række hænderne i vejret og sige, så er jeg sgu i mål. Lad os tage udgangspunkt i kilometer tiden igen. Hvis du på normalvis lægger omkring 5:30 pr. kilometer, så er målet måske at nå de 5:00 pr. kilometer over en strækning på 10 kilometer
Du kan stille nogle tjek op til dig selv om hvorvidt dit mål er målbart nok.

– Hvornår ved jeg at jeg er i mål? Ja når du har forbedret dig så meget, og de 5:00 pr. kilometer over 10 kilometer er nået?
– Succes ved målet? Ja at du bliver en hurtigere løber
– Ændringer ved at nå målet? Du er kommet i bedre form?

A = Attraktivt mål
Dit mål skal være ultra attraktivt. For det er ganske vist at du kommer til at arbejde for at nå dit mål, så der skal være en gulerod for enden. Så det er vigtigt at du gør dit mål attraktivt for dig.
Det har selvfølgelig noget at gøre med hvilke værdier målet giver dig? Hvis man nu siger at målet om de 5:00 er nået, så er det jo attraktivt at du kan gennemføre dit løb hurtigere? Du er eventuelt kommet i bedre form? Du kan nu løbe længere grundet den bedre form?

R = Realistisk mål
Det er her du skal være meget meget ærlig over for dig selv. For du når aldrig de andre ting hvis du er urealistisk. Det er realistisk at stille sig selv det mål at man vil barbere 30 sekunder af sin kilometertid over en given periode. Der bør man kende sig selv så godt at man ved at det kræver noget ekstra træning, men det er ikke umuligt. Men hvis du normal løber 6-6:30 pr. kiloeter, så er det nok urealist at du inden for lad os sige en periode på 2 måneder skal kunne nå ned og løbe 5:00 pr. kilometer over 10 kiloemeter distance. Der skal du være ærlig og kende dig selv. Hellere sætte et mål nu, og så et senere. Så er det 2 succes oplevelser frem for en kedelig oplevelse.

T = Tidsbestemt mål
Du har set læst at jeg skriver en given periode – det skal være mere specifikt, så tilbage til start igen. Du kan selvfølgelig godt sænke din kilometertid over tid – men hvis ikke du sætter rammer omkring, så bliver det jo dig der vælger horisonten, og så falder målet helt sikkert til jorden. Så tilbage til specifik, og sætte en tidshorisont på. Jeg vil forbedre min kilometertid fra 5:30 til 5:00 på 10 kilometer. Det skal jeg gøre over en periode på 3 måender. Se det blev mere specifikt, derved også mere målbart, så lidt mere attraktivt og langt mere realistisk. Og så er du og jeg og alle smamen glade.

SMART er ikke LOV

Vi siger ikke at SMART metoden er lov. Og der findes sikkert rigtig mange derude der har gennemført et mål uden at kende til metoden. Men vi synes dog alligevel at der er så mange gode elementer i den at hvis man kender den så må det alt andet lige blive lidt nemmere. Du skal ikke sætte dig og skrive en stor forkromet plan over 2 dage. Men brug overskrifterne i det omfang det giver mening for dig – så er du allerede meget tættere på målet

0

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.