Guide: Pleje af vinterstøvler & vinterjakker

Du kender det sikkert alt for godt. Vinterjakken og vinterstøvlerne stod egentlig bare i vejen da du lidt for sent fik pakket dem væk sidste år. Det nåede måske lige at blive lidt for meget forår, så der var andre ting der var sjovere at gøre end at forberede dine vinterstøvler og jakke på en sommer i skabet, og en genanvendelse næste år.
Men du skal ikke være bange, du kan gøre rigtig meget for at give både jakke og støvler nyt liv, og så slipper du måske for at skulle ud og investere i nye ting. De penge kan sikkert bruges til noget andet.

Dine vinterstøvler har godt af et forårs bad

Som skrevet ovenfor, så har dine vinterstøvler godt af at blive klargjort til at gå på sommerpause. Når sneen, sjap og slud forsvinder i Danmark, og det igen tegner til at blive forår, du skifter støvler ud med sko. Så kan du gøre dig selv en kæmpe stor tjeneste ved lige at bruge 20min på at gøre dine vinterstøvler klar til at gå i sommer-hi.
Som oftes så er det rigtig meget sjap, fugt og masser af salt fra vejene der præger dine støvler sidst på sæsonen, og det skal fjernes inden du stiller støvler væk. Risikoen ved ikke at gøre det er at især saltet kan stå og arbejde i materialet, og er der eksempelvis også jordrester m.m. på støvlerne, så kan de meget nemt stå at blive rigtig stive og kedelige.

Så gør dig selv den tjeneste lige at rengøre dine vinterstøvler inden de stilles væk. Skyl dem med lunkent vand, brug eventuelt en klud eller en meget blød børste (afhængig af materialet) til at rense jord og saltrester væk fra støvlerne. Pil gerne indlægssålen ud af støvlerne, og sæt dem så til en naturlig tørring.
Du kan eventuelt, hvis det er vinterstøvler i skind, med fordel tørre en lille smule læderfedt eller anden skindpleje ind i materialet, så er du helt sikker på at det har fået den optimale pleje inden pausen.

Støvler må gerne stå i skabet sommeren over, men er der mellemhøjt eller højt skaft på dem, så læg dem hellere ned i skabet. For står i op, så er tendensen, eller det ses i hvert fald tit at man får stillet noget ned oven på skaftet, og så kan det miste pasformen og komforten.

Mine vinterstøvler er utætte og stive

Var du nu en af de utallige mennesker, der så ikke helt alligevel fik levet intentioner om at klargøre vinterstøvlerne efter vinteren ud i livet, så er det jo ikke sådan at verden går under af den grund. Der er rigtig mange ting du kan gøre for at “redde” dine vinterstøvler, og i langt de fleste tilfælde kan de komme til at ligne de støvler som HAR fået pleje inden de blev pakket væk. Forskellen er bare at det tager lidt mere tid at klargøre dem.

Den typiske fejl man ser ved vinterstøvler der er pakket væk uden at blive gjort klar er jordrester, stivhed og måske også en sur lugt.
Selvfølgelig kan du vaske og børste jorden af, men det ren logik at jord der har siddet på støvlen en hel sommer, og som måske har arbejdet sig længere ind i materialet er sværere at få af. Og nogle gange kan det desværre også være sådan at disse jordpletter og rester efter skjolder på støvler, som ikke forsvinder igen.
Stivheden i et par støvler ses rigtig tit i skind og læder støvler der er pakket væk uden den nødvendige pleje. Her kan du med fordel, når du vasker støvlerne gøre det i varmt/lunkent vand, og måske lade støvlen ligge i dette en 30min tid og bløde lidt op. Derefter er det rigtig vigtigt at du lader dem tørre naturligt, og så SKAL de have pleje i form af skocreme og eller læderfedt.

Hvis ikke du fik dem behandlet for vandtæthed inden du pakkede dem væk, så er det ALTID en rigtig god ide at gør det som noget af det første. Når du har vasket, plejet og gjort sådan at de igen er de vinterstøvler du kan huske fra vinteren før. Så gør du det at du sørge for at imprægnere dem. Det sikrer at støvlerne igen bliver vandtætte eller vandafvisende.

Vedligeholdelse af vinterstøvler i sæsonen

Ikke alene opnår du det bedste funktion og pasform når du vedligeholder dine vinterstøvler på korrekt vis i løbet af sæsonen, men du forlænger i den grad også levetiden på dem i det lange løb.

Vinterstøvler skal imprægneres

Du holder helt sikkert af at dine støvler er vind og vandtætte. Og det bliver de kun ved at du passer og plejer den membran der er i støvlerne. Er det en påsprøjtet membran som dine vinterstøvler har, så er det vigtigt at den bliver frisket op 1-3 gange i løbet af en sæson. Der sker det, at en membran som er påsprøjtet slides af lidt efterhånden. Så den forsvinder i takt med at du bruger og anvender støvlerne.
Derfor er det altid godt at have noget imprægnerings spray på lager vinteren over. Det tager ikke mere end 5min at imprægere sine støvler. Det eneste krav er at de skal være rene og tøre, og så tager det max 5 min. at påsprøjte membranen igen. Denne membran er det “værktøj” der holder fugt ude og gør støvlerne mere smudsafvisende.

Vinterstøvler skal vaskes

For at ovenstående imprægnering kan træde i kraft, så er det vigtigt at rengøre sine støvler inden. Men helt generelt set er det vigtigt at du rengøre dine støvler i løbet af vinteren. Dels er det nemmere at rengøre dem lige efter brug, og for det andet så har materialet ikke altid godt af at stå for længe med smuds, mudder, sjap og salt på.
Du kan let tørre dine vinterstøvler over med en fugtig klud fra en balje med noget varmt vand. På den måde sørger du for at få de elementer væk fra støvlerne som på længere sigt kan skade dem.

Vinterstøvler skal luftes

Du skaber et bakterie mekka i dine vinterstøvler. Selvom der er membran og mange andre systemer der sørger for at fugt kommer væk fra dine fødder, så kan du ikke helt undgå fugt alligevel. Og det faktum at du spærre dine fødder inde i et sådan hermetisk lukket rum hjælper heller ikke på det. Derfor vil der nede i dine vinterstøvler være et rent mekka for bakterier, og det er dissse bakterier der danne grundlaget for at dine vinterstøvler kommer til at lugte fælt.
Derfor skal du, hvis det er muligt, gøre det at du tager indlægssålen op af dine støvler efter endt brug. Bruger du dem til og fra arbejde, så gør det til en vane at pille sålen op når du kommer fra job, og lad så støvlerne stå og tørre og komme sig natten over.
Har dine støvler ikke en indlægssål, så er det faktisk værd at overveje at købe en og lægge den ned i støvlerne. Og på den måde sørge for at støvlerne har et “fugt og suge lag” Så er det denne indlægssål som vil tage det meste af fugt og bakterier, og ikke støvlens direkte bund.

Vinterstøvler skal tørre korrekt

Det er alfa omega at dine vinterstøvler får lov at tørre – og vel og mærke tørre naturligt. Det er lige meget om de er fugtige fordi du har været ude at gå i dem, eller det er fordi du har vasket dem. Det er her rigtig mange begår en kæmpe fejl. Det er SÅ fristende lige at smide støvlerne over på radiatoren, ned foran brændeovnen eller oven på fyret. Men det må du ikke. Læderet/skindet og tekstilerne kan ikke tåle det. De skal have naturlig tørring. Det der kan ske, er at materialet kan flække eller sprække, og så er dine vinterstøvler ikke meget værd.
Denne naturlige tørreproces kan fremskyndes ved at smide avispapir eller lignende ned i støvlen.

Som det er med fodtøjet, så er der selvfølgelig også ting du kan gøre med din jakke når den skal tages i brug igen efter en endt sommer, og det igen er begyndt at blive køligt.
Når du beslutter dig for at købe en vinterjakke så bliver du tudet ørerne fulde af hvad den kan, og forhåbentlig også hvordan du skal vedligeholde den efterfølgende. Hvis ikke, så kan du få et par fif herunder.

Skyl og imprægner din vinterjakke

Når jakken kommer ud af sit sommer-hi, så er det altid en god ide at give den en vask eller skylning. Hvis du ved at du har vasket den stort set lige inden du lagde den væk, så nøjes med en skylning.
Det kan også være at jakken er blevet pakket væk uden at den er levet vasket og imprægneret, så er det en vanvittig god ide lige at friske vinterjakken helt op inden du tager den i brug.

Sådan vasker og vedligeholder du vandtætte jakker

Det er selvfølgelig ikke bare at vaske sin jakke. Jo hvis den ikke har nogen funktionalitet af nogen art. Men rigtig mange danskere køber vinterjakker der enten er åndbare eller vandtætte, og har den bare en af disse funktioner, så er der nogle få og simple ting du skal være opmærksom på.

Vask vinterjakken rigtigt

Er din vinterjakke udstyret med en såkaldt membran, som er den funktion der i eksempelvis i en skijakke sørger for at kroppen kan ånde, og vandet ikke kan komme ind, så er der en vigtig ting du skal være opmærksom på. Du må IKKE vaske den med vaskepulver, altid flydende vaskemiddel. Og det er af den simple årsag at membranen så bliver skyllet igennem, og der er ikke mulighed for at der sætter sig faste sæberester i de huller der sørger for åndbarheden i jakken.
Flydende vaskemiddel var som sagt et must, men der findes så lige et trin mere du kan gå op på. Du kan vælge at vaske i flydende vaskemiddel som er specialiseret og fremstillet til funktionelle beklædnings genstande. Disse vaskemidler er ikke nær så hårde ved tekstilerne, og de bevarer samtidig din påsprøjtede membran på jakken i længere tid. Nærmere betegnet, eller kortere fortalt, så kan vaske jakken flere gange inden den skal imprægneres. Ved almindelige flydende vaskemiddel er der en forhøjet risiko for at du vasker imprægneringen væk i første forsøg.
Et eksempel på sådan flydende vaskemiddel kunne være Nikwax Techwash – super skånsomt vaskemiddel, som gør præcis det din vinterjakke har brug for.

Din vinterjakke bliver vandtæt igen

Der findes nok mange versioner af at imprægnere din jakke igen, således at den igen bliver vandtæt. Og som skrevet ovenfor, så kommer det også helt an på hvilken type vinterjakke det er. Er det IKKE en funktionel vinterjakke, så er det nok mest udbredt at du sprøjter en imprægnering på jakken igen. Men lad os tage udgangspunkt i det vi har gjort ovenfor, nemlig en funktionel vinterjakke med en eller anden form for en membran.
Hvis du vasker jakken med flydende vaskemiddel, så er du sagt rigtig langt. Næste skridt er at opretholde eller genetablere vandtætheden i din jakke. En rigtig god måde at gøre det er når du vasker jakken. Først vasker du den, dernæst “skyller du imprægnering” ind i jakken igen. På den måde er du sikker på at komme omkring det hel, hvor man med en påsprøjtet membran nem kan komme til at misse punkter på jakken.
En god løsning til at genetablere vandtætheden med denne metode er Nikwax TX Direct. Den er en imprægnering som du vasker ind i tekstilet.

Børne vinterjakker skal vedligeholdes mere

Det kan jo sagtens være det er børnenes vinterjakker der skal have samme tur. Typisk er det jo sådan at deres vinterjakker skal frem i lyset før de voksnes. De tilbringer rigtig meget tid ude i både skole, fritten eller børnehaven. Og der skal jeg garantere at deres jakker (og bukser) får en omgang kæmpe tæsk.
Det der blev skrevet i ovenstående omkring at, hvis du brugte det rigtige flydende vaskemiddel, så kunne du måske vente med at imprægnere til efter 3. eller 4. vask. Glem alt det når vi snakekr om børne vinterjakker. Du kender det sikkert godt. De tager som os andre ikke samme hensyn til materialet, der bliver leget, der bliver rullet og ja der bliver bare ikke taget det samme hensyn til jakken, hvilket jo også er helt fair. Det er børn.
Men her skal du være lidt mere opmærksom på at en membran kan slides noget hurtigere væk fra tøjet. Eksempelvis så er rigtig mange flyverdragter til børn med en påsprøjtet membran. (De dyre udgaver er som regel med en fysisk membran, så er opgaven en anden) Men dem med en påsprøjtet membran er meget udsat. Stort set hele dragten bliver jo yudsat for nærmest daglig belastning vbia leg og lignende. Og lige for at lukke den med den fysiske membran, de skal faktisk hvis det er helt rigtigt ikke gen-imprægneres, der burde det stykke stof i stoffet som en membran er, kunne klare at bremse vand m.m. i al evighed. Her er det bare super vigtigt, at du på ingen måde smider sådanne dragter i et tørreskab. Så kan du risikere at denne membran tager skade, og i værste tilfælde kan knække.

Dun jakken skal have special behandling

Den er varm, måske nok det varmeste du kan finde af en vinterjakke. Men vælger du at købe og bruge en dunjakke, så er der lige nogle enkelte ting du skal være opmærksom på, for ellers får du dig nogle ubehagelige overraskelser.

Dun jakken skal vaskes med dun vaskemiddel

Der findes en special vaskemiddel til dun produkter fra eksempelvis Nikwax. Det som er specielt ved denne type vaskemiddel er at det ikke som andre vaskemidler efterlader reststoffer. Disse rest-stoffer kan være dem som er med til at forudsage en eventuel gennemblødning. Der udover er det som alt andet teknisk vaskemiddel selvfølgelig også med til at passe på den respektive imprægnering som er i din dunjakke (eller dun sovepose for den sags skyld)

Dunjakken skal selvfølgelig imprægneres

Som med alt andet teknisk beklædning anbefales det også kraftigt at du imprægnere din dunjakke. Og det skal du naturligvis gøre på den baggrund at yderstoffet skal være smuds og vandafvisende, eller vandtæt.
Du kan med fordel kigge på DownProof fra Nikwax – en super god og 100% biologisk imprægneringsmiddel til dun som nemt kan påføres via vask.

Dun jakken SKAL tørre ordentlig OG tørretumbles

Det vigtigste af alt når du har vasket din dunjakke (eller sovepose eller andet med dun i) er at den skal tørre, og den skal TØRRE HELT. Hvis ikke dunene tørre ordentligt, så går der på det nærmest en rådnings-proces igang, og efter noget tid får du dig en ubehagelig overraskelse med at din jakke kommer til at lugte. Og så er det også MEGET VIGTIGT at du tørretumler din dunjakke når den skal tørre. Og det skal helst gøres tennisbolde eller et par gamle (rene) sko. Når du så tørre dunjakken, så sørger det hårde element (bolde, sko eller lignende) for at dunene i din jakke bliver fordelt rundt i hele jakken igen. Gørt du ikke det, så kan du risikere at de samles et sted i jakken, og så er jakken ikke meget værd.

De hurtige facts til vinterjakker og vinterstøvler

Herunder har vi en listen, som på ingen måde er udtømmende, men lavet for at give forbrugeren en hjælp til de buzz-ord som mange gange bliver brugt ved køb eller vedligeholdese af vinterjakke og vinterstøvler.

Vandsøjletryk

Et vandsøjletryk er det man bruger til at komme frem til hvor vandtæt en tekstil er. Der er selvfølgelig noget mere i det, men groft sagt, så tager man stoffet, kommer det under en cylinder af vand, og måler på hvornår vandet bryder igennem materialet. Og ud fra den viden sætter man så det såkaldte vandsøjletryk.
Man siger at en jakke, en flyverdragt eller et par skibukser skal have et vandsøjletryk på 3000mm for at man som forbruger kan betegne den som vandtæt. Alt under 3000mm i søjletryk er kun vandafvisende. Så desto højere tal, desto bedre vandtæthed.

Membraner

Det kan være en svær størrelse at have med at gøre. Det kan sagtens være elastik i metermål. For her skal du være beredt på at noget er en påsprøjtet membran, mens andet er en fast membran. Stort set alle producenter har deres egen membran, eller i hvert fald et navn for det. Helly Hansen kører stort set altid med deres egen Helly Tech membran. North Face har deres Hyvent membran. Men en membran som ikke er hængt op på en bestemt producent er GoreTex membranen. Den kender stort set alle. Det er en fantastisk membran, som de forskellige producenter køber sig til at måtte bruge putte i deres produkter. Det er sådan i forbrugerens øjne, så er en Goretex membran nu gået hen og blevet et kvalitets stempel. Hvis et par børne vinterstøvler har en goretex membran i, så er støvlen god og godkendt hos mange forældre.

Naturlig tørring

Det er måske nemmere at vende om, så man siger unaturlig tørring skal du holde dig fra. Der hvor du på unaturlig måde fremskynder processen. Foran en brændeovn, oven på et fyr eller en tur på radiatoren. Alle 3 metoder som er UNATURLIG tørring.
Er støvlerne blevet våde, i med noget avispapir, og så stå almindelig på gulvet og tørre. Har du mulighed for at smide dem ud i et skur eller lignende, så får du dem samtidig luftet = rigtig god ide.

0

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.