Skihjelme til børn – bør det blive et lovkrav?

Hvis du og din familie er vant til at drage på skiferie, så kender du også godt synet der møder dig på diverse løjper. Masser af mennesker med hver sin dagsorden. Nogle suser afsted med høj fart, nogle prøver at lære at stå på ski, og nogle er der måske kun for naturen og oplevelsens skyld. Men fælles for alle er, der skal være plads til os alle sammen, og vi skal også hjem alle sammen i et stykke.
At stå på alpin ski er en fælles sportsgren for alle aldre, det er lige meget om du er 4 år eller du er 81 år. Det er charmen ved skiløb.

Skihjelme bliver et lovkrav

Man har i hvert fald lov at håbe. For der findes ikke noget vigtigere på kroppen at beskytte end hovedet. Der er heldigvis flere og flere skisports steder hvor skihjelme er påbudt, ellers får du simpelthen ikke lov at komme med liften op på bjerget. Alle bør være fortaler for denne løsning. Det giver en sikkerhed for alle. Ikke dermed sagt at har man bare en skihjelm på hovedet, så er alt sikkert og man kommer ikke til skade. Der kan man bare lede tanken hen mod det frygtelige uheld som tidligere formel 1 kører Michael Schumacher kom ud for. Så helt sikker kan du nok aldrig blive, det er trods alt i langt de fleste tilfælde et terræn hvor der forekommer sten og bjergstykker. Så en smule sund fornuft og en skihjelm, så er du nået langt.

Høj fart på ski

Som tidligere skrevet så er der mange forskellige typer af skiløbere på løjperne, men fælles for langt de fleste er at når man står på alpin ski så er fart et faktum man bør forholde sig til. For gør man ikke det så kan man blive noget overrasket.
Er der en gruppe af skiløbere der kan få fart på, så er det de yngre skiløbere. Der er ingen frygt, og så er det bare i høj fart ned af bjerget. Derfor bør du som det første altid vælge at investere i en skihjelm til dit barn eller børn. Ønsker du ikke at købe, så kan de lejes på de fleste skisportsteder.

Du bør måske lige tænke over den her. I Danmark er det påbudt at du skal iføre dig en styrthjelm når du kører på knallert (45 km/t) Når du er skiløber kan du nemt ramme disse hastigheder, og nogle endda endnu højere, så det at iføre sig en skihjelm bør være lige så naturligt som amen i kirken.

Valg af størrelse i børne skihjelm

Det er faktisk ikke så svært. Langt de fleste skihjelme producenter vælger at gøre det nemt for forældre at købe en ny skihjelm til barnet.
Du ved måske allerede at en skihjelm prismæssigt, hvis du skal have en ordentlig og godkendt, starter på omkring de 300,- Og så tænker mange forældre at det kan blive en bekostelig affære hvis man har 2 eller måske 3 børn der skal have skihjelm hver gang man skal afsted på skitur. Altså vel og mærket taget deres hastige vokseværk i betragtning. Men heldigvis fremstilles langt de fleste skihjelme til både børn og voksne i multistørrelser. Det foregår således at en skihjelm dækker og flere størrelse. Et eksempel på sådan en størrelse kunne være 54-58cm (børne størrelse) Så tænker den kvikke forældre nok allerede, jamen hvad så hvis mit barn har en hovedstørrelse på 56, hvad så? Så er der ikke nogen grund til pnik. Det foregår nemlig sådan at bag på de her skihjelme til børn sidder der en størrelse regulator, som i mange tilfælde er såan et lille drejehjul, hvor du så får mulighed for at spænde hjelmen ind og ud efter behov.
Det giver den bedtse pasform hver gang, og måske endda endnu bedre, så har du altså en skihjelm mere end en sæson med denne her løsning.

find den rigtige størrelse på skihjelmen

Du finder et målebånd, så måler du hovedet på dets bredeste punkt, og det tal du får er det tal du skal gå efter når du skal ud og købe ny skihjelm til dit barn eller dig selv.

Hvordan skal en skihjelm sidde på dit barns hoved

Når nu man har muligheden for at regulere sin skihjelm i forskellige størrelser, så er det om moget endnu vigtigere at du sørger for at den sider ordentligt inden du suser afsted. For sidder den forkert (typisk for løst) så vil du risikere at den ikke tager det slag den skal, eller måske endnu værre at den falder af.
Derfor skal du være sikker på at skihjelmen sidder fast på dit barns hoved. Det kan være svært at vurdere når det ikke er ens eget hoved, men den skal sidde så fast som det er muligt, uden at den strammer for meget.

En vigtig ting, og en fejl som mange begår er at komme en stor og tyk hue ind under skihjelmen. Du kan godt få hjelmen til at sidde fast, men optimalt kommer den aldrig til at sidde hvis der er en stor hue indeunder. Derfor er det anbefalelsværdigt at du bruger en tynd elefanthue, eller måske et pandebånd på ørerne, som ikke kommer ind og påvirker selve pasformen af skihjelmen.
Der næst er det meget vigtigt at du husker at lukke og tjekke hage-båndet. Hjelmen skal være lukket til her, ellers kan det nærmest være lige meget med hjelmen, for så vil den falde af første gang dit barn vælter.

Forskelle på skihjelme til børn og voksne?

Der er egentlig ikke den store forskel på skihjelme til voksne og børn. Beskyttelses niveauet er det samme, så den egentlige forskel vil i langt de fleste tilfælde kunne findes i den måde størrelserne er delt op i.

Typiske børnestørrelser i skihjelme

Børne størrelserne starter fra omkring 48cm og bevæger sig op til 52 eller 54 cm

Dame størrelse intervaller i skihjelme

Her bevæger vi os mere i midten af skalaen. Alt i intervallet 54 til 58 cm. Men damerne har en fordel når vi snakker om skihjelme. Der fremstilles nemlig specifikke skihjelme til damer. Disse hjelme er både tilpasset i pasform, vægt og udseende.

Skihjelme til mænd, hvilken størrelse?

En typisk skihjelm til en herre vil være i størrelses interval 58 til 64 cm.

Alt skiudstyr kan lejes

Synes du det bliver for stor en udskrivning, så kan alt skiudstyr til børnene lejes på langt de fleste skisport steder. Vi har tidligere nævnt at skihjelmen uden problemer kan lejes rundt omkring, men det gælder faktisk ikke kun skihjelmen. Har du brug for andet udstyr, såsom skistøvler, skibriller, ski m.m. så er det alt sammen til at leje til meget favorable priser.
Det anbefales dog altid at man tager sit eget skitøj og skiundertøj med på turen.

Forskellige skihjelm mærker til børn

Der findes masser af forskellige ski brands verden over som fremstiller skihjelme til børn. Nogle af de mærker vi ser mest herhjemme er Salomon, Tenson og Alpina. Alle disse producenter er i Danmark kendt for at fremstille børne skihjelme i hjøj kvalitet.

Andet sikkerhedsudstyr til børn på ski

Skihjelmen er én slags beskyttelse til dit barn på skiferien. Der er også andre former for beskyttelse man kunne overveje. I de senere år er det blevet meget populært for både voksne og børn at køre med rygskjold. Det er som regel sådan et skjold du tager på nærmest som en rygsæk, og så hæftes det foran med en velcrolukning.
Denne rygbeskyttelse er blevet meget populær fordi der desværre ses flere og flere grimme rygskader når man er af sted på skiferie.

Du kan finde masser af skihjelme fra vores partnere HER

0

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.