Løbestil? Hvad er min?

Løbestil ? Hvad er det vil mange måske stadig spørge?

Mange ved godt at der er noget der hedder løbestil – men hvad betyder det egentlig, og hvilken funktion har det når jeg skal købe nye løbesko ? Det vil vi kort prøve at fortælle i denne artikel. Det skal siges at løbestils analyser altid vil være vejledende, og denne betragtning er også lavet ud fra et personligt indblik fra en person der har været mange år i “løbe branchen” og som har vejledet rigtig mange køb af nye løbesko med succes.

Løbestil = måden dine fødder bevæger sig på når du løber! Det er kort og præcist det det handler om. Hvordan dine fødder opfører sig, eller populært sagt, afvikler, når du er i fremdrift på løbeturen.

Hvis du tager dine løbesko og kigger på dem, så vil rigtig mange gå ind i en sportsbutik med den formodning at de løber på “ydersiden” Rigtig mange løbesko ser også sådan ud for det normale øje. Og det skyldes kort og godt at rigtig mange starter deres afvikling ved at lande yderst på hælen. Men det er ikke ensbetydende med at du løber hele vejen frem på ydersiden. Og hvad betyder så dette?

Hvis vi tager udgangspunkt i at man lander på hælen i afviklingsfasen, så prøver vi at beskrive løbestilen ud fra dette. Du skal hele tiden have for øje, at udgangspunktet er at fødderne/kroppen skal afvikle neutralt. Da det betyder at du får mindst mulig skader og skavanker. Men tilbage til udgangspunktet – landing på hælen! Når fødderne så skal rulle fremad, så laver rigtig mange, ja langt de fleste fødder et knæk indad. Og det gøres i mange forskellige grader. Nogle falder ind på foden, og afvikler lige frem over tæerne. Det er det vi kalder en neutral løbestil. Andre laver et større knæk indad på foden, og det er den vi kalder pronations løbestil! Pronations løb kan så være fremstillet i mange forskellige grader, der er let pronation og der er meget pronation. Alt dette er en vurderingssag, og svært at beskrive som sådan. Men et er sikkert – når du har en pronation når du løber, så ville mange ty til at man skal rettes op. Det gøres ved at du ligger en stabilitetskile på indersiden af dine løbesko, så den kan være med til at bremse dit fald indad, og derved holde den korrekte løbestil. Det er så selvfølgelig super vigtigt at du får vurderet for meget du pronerer når du løber – for kilen skal passe til din pronation. En for blød kile kan være skadelig, men en for hård kile kan ligeledes være skyld i store løbeskader.

Lidt om effekten ved at du IKKE bremser pronation. Du kan forstille dig at du laver et knæk indad hver gang du tager et skridt når du løber. Det er vel og mærke et knæk som kroppen ikke har godt af, og der er her at de fleste løbeskader opstår. Hvis kroppen “unaturligt” bliver ved med at knække indad i en grad der ikke er sundt, så opstår der gnidninger og forvridninger i sener og led i faktisk hele kroppen. og det kan komme til at du får en løbeskade, og derved må holde pause.

Kig på dine løbesko når du skal vurdere hvilken løbestil du har. Der findes et godt fif. Stil dine brugte løbesko på en plan flade. Kig ind på dem bagfra. Så vil du nemt kunne se om der er forvridninger i skoene, eller de står “neutralt” som de skal.

Hov vi glemte da vist subinations løberne – undskyld, men det er fordi der ikke er så mange af dem. Subination er når du afvikler hele vejen frem på ydersiden når du løber. Der findes ikke mange der løber sådan – men de findes. Der findes også specielle sko til dem, men i rigtig mange tilfælde kan den slags afvikling klares med en neutral løbesko.

0

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.