Motivation – Evnen til at motivere sig

Kom i form – Evnen til at motivere sig selv. Det er nok en drøm som rigtig mange har, men er det så nemt, og hvad kan man gøre for at motivere sig selv bedre til at nå sine mål. ? Den klare overbevisning går på at man skal stille sig nogle mål – nogle der kan holdes.

Realistiske mål ved slankekur eller mål

Det er super vigtigt når du skal i gang enten med en slankekur, eller du skal i gang med et forløb hvor du eventuelt skal bygge dig selv op til at yde noget ekstra ordinært, så skal du stille dig nogle mål. Og skal du eventuelt fuldføre et halvmaraton for første gang, så er det ultra let at stille sig målet at man skal kunne løbe 18 kilometer inden for 3 uger? Men er det realistisk? Næppe. Derfor skal du gøre op med dig selv hvad der er realistisk? Det gør hele forløbet meget nemmere at gennemføre, og du vil helt naturligt få mange flere succes oplevelser. Og det vil vi jo alle sammen gerne have. Det er dem vi skal leve af i det lange løb.

At motivere sig kan rigtig mange godt forveksle med viljestyrke, men det er både farligt og forkert. Viljestyrke er noget helt andet, og den ægte motivation er det positive feedback som din krop giver dig undervejs i et forløb.

Et mål, om det er til løb, slankekur, ja faktisk ganske generelt skal du bygge op efter S.M.A.R.T metoden.

Læs om SMART metoden her

Alle vil rigtig gerne være i form og fulde af energi

Men men men, det er ikke alle der vil det på den lange bane. Vi kender det alle sammen, det er desværre i mange tilfælde en start-stop strategi det ender med. Hvor mange kender ikke det at starte med at løbe, eller melde sig ind i fitnesscenteret. (Der er årstider hvor det peeker helt vildt) Hvor mange har ikke påbegyndt et løbetus ritual eller meldt sig ind i et fitnesscenter, for så måske 14 dage eller måske en måned efter at melde sig ud.

Alle kan komme i god form? ja måske er det lige at sætte det hele lidt på spidsen, men det er min klare overbevisning. Man kan i hvert fald altid forbedre sig.

Det er vigtigt når du træner og gerne vil i god form, eller i gang med det såkaldte forløb, så skal du ikke tænke No pain No gain – det er det værste ordsprog for en der gerne vil i gang med at træne og derved få masser af positiv stimulans ind i kroppen. For som sagt, så er det hele tiden det at det går ud på. Du skal oparbejde positive feedbacks fra din krop, fordi den får den rette stimulation fra din træning.

Pulsmåling kan hjælpe dig rigtig godt på vej

Når du skal i gang med at træne, eller du måske er trænet, men skal trænes op til noget lidt bedre, så vil pulsmåling altid være en faktor der kan hjælpe dig. Og det behøver som sådan ikke være et vildt og voldsomt pulsur der koster 2999,- til dig der bare gerne vil i gang med at træne. Der findes rigtig gode alternativer i pulsure der koster under eller lige omkring en 500,-

Men det mest basale din krop kan give tilbage til dig af data er det den får igennem pulsmålingen under træningen. Det det som sådan kræver når du skal i gang med at træne med et pulsur, det er nogle enkelte data som tastes ind i pulsuret. Alle kan deres højde og drøjde data – det ber uret dig om at taste ind. Så kan nogle ure beregne dine pulszoner (Som vil være rigtig god at kende, da det vil give dig de bedste feedbacks og den mest optimale træning) Men det kræver at du kan taste din hvile puls og din maxpuls ind i uret. Men frygt ej, det er altså forholdsvis simpelt.

Find din hvilepuls

Det kan gøres meget nemt og simpelt. Det bedste tidspunkt at tage denne hvilepuls på er lige når du er vågnet om morgenen. på det tidspunkt er kroppen mest afslappet og du vil få det bedste og mest korrekte resultat. Du skal måle hvor mange slag din puls slår i minuttet. Du kan fange din puls eksempelvis på halsen (nok det nemmeste for nybegyndere) eller du kan fange den på håndleddet. Har du allerede investeret i et pulsur, så kan du også bare tage brystbæltet på, og se hvad den siger 🙂 Men fanger du pulsen på enten halsen eller håndleddet, så tæl antal i 15 sekunder og gang det så med 4. Så har du tallet – og så har du lige sparet 45 sekunders arbejde – smart ikke. Når du har målt din hvilepuls så får du det første tal – men hvis du begynder at træne og dit forløb går rigtig godt, og du kommer i bedre form, så vil din hvilepuls mange gange falde, og så skal du opdatere den i dit pulsur. Ellers træner du ikke ud fra de rette data. En nybegynder har måske en hvilepuls der ligger mellem 60 og 90 slag i minuttet, hvor imod en trænet godt kan have en hvilepuls mellem 30 og 45 slag i minuttet. Så din hvilepuls kan faktisk være med til at indikere i hvor god form du er.

Find en kostvejleder på nettet

Find din maxpuls

Det kan være væsentlig sværere – og denne kan variere rigtig meget for person til person. Hvis man skal gøre det helt korrekt, så kan man få lavet en VO2 max test – men det er de færreste der kan og vil ofre penge på det, hvis du lige er begyndt at træne. Så der findes en formel for at finde din maxpuls – den hedder 220 minus din alder. Så hvis en person på 31 år der skal i gang med at træne gerne vil taste en maxpuls ind i pulsuret, så skal den hedde 189 BPM (Slag i minuttet)

Meget forskellige puls niveauer:

Du skal have for øje at 2 personer der ud af til ligner i hinanden. Måske både i højde og drøjde, og i det trænings niveau de har. De kan godt have meget forskellige pulsværdier. Ja det kan svinge helt op til 20-30 slag. det skyldes at vi ikke er ens i vores indre, og ikke mindst i vores hverdag. Der kan være faktorer som medicin, stress, mennesketype med mere der kan spille ind.

Træning i pulszoner

Der findes som nævnt det begreb at træne i pulszoner. Disse pulszoner bliver beregnet individuelt til dig ud fra de data du har givet uret at arbejde med. Og det er som sådan egentlig en meget god måde at træne på, og ikke mindst lære dit krop at kende på. Alle zonerne (deres anvisninger) beregnes ud fra din max puls. Så der tales om at du skal ligge i pulszone 2, så arbejder du her 60-70 af af din maximale ydekraft.

Zone 1= 50-60 %

Zone 2= 60-70% (relativt moderat og let træning – en komfort zone)

Zone 3= 70-80% Krævende træning

Zone 4= 80-90% Ekstra krævende træning – nu bliver kroppen sat på prøve.

Zone 5= 90-100% En zone der nok er forbeholdt ekstremister og toptunede atleter. her kan du ikke være særlig længe, og det er heller ikke en zone som kroppen har multi godt af at være i.

Opnå den rette motivation med det korrekte træning

Dit sind styrer din krop – når vi er i gang med at træne, så skal kroppen gerne kunne styre sindet. Du skal lytte til de beskeder en krop giver dig. Den fortæller dig hvordan du skal bevæge dig, og den giver dig også belønning derefter. Så har og får du masser af motivation.

Dræber du derimod de beskeder som din krop giver dig, så vil du stadig få signaler, og din belønning vil være lidt anderledes. så dræber du motivationen. Hvis ikke din krop føler sig tilpas, så skal den nok finde en måde at fortælle dig det på – og så forsvinder motivationen for træning, for så er det ikke sjovt mere. Igen er vi tilbage i at have et pulsur med når du træner, så vil du opnå langt den bedste træning. For så får du signalerne på uret undervejs, og du skal ikke vente til at du kommer hjem og bliver straffet.

Du kan godt have planlagt eventuelt en løbe eller cykle tur efter arbejde, og du føler egentlig at du har både sind og ben til det idag. Du bevæger dig af sted på træningsturen, men ups, benene var ikke lige med dig idag, og din krop var forresten også træt – det kunne du bare ikke mærke efter en hektisk dag på jobbet. her vil dit pulsur eller din pulsmåling meget hurtigt vise dig, eventulet via pulszone træningen at din krop slet ikke er klar til det her, og det niveau du ønskede det skulle foregå på. Så her har du alt data i realtid – og endnu bedre, du har muligheden for at sætte tempoet ned, og derved arbejde og træne korrekt. Ja det kan godt være at det ikke var det du havde forestillet dig da du drog afsted, men kroppen og talt, og lytter du til den, så vil du få positiv belønning, og din motivation vil forblive intakt.

Overtræning – det er øv bøv

Alle kan komme til det, og det er på ingen måde sjovt. Kroppen fortæller dig det meget hurtigt, du bliver straffet, og så vil den positive motivation falde. Allan kan falde i den fælde, ligefra nybegynderen og frem til atleten. Nybegynderen kan meget nemt komme til at falde i den her fælde, at den simple årsag at de ikke kender deres krop, og hvad de egentlig skal lytte efter. Derfor er det også en god ide hvis du eksempelvis skal i gang med at cykle eller løbe, så spørg andre til råds, og træk alt det du kan på deres erfaringer. Du vil i den grad få glæde af dem.

Entusiasten er nok ham eller hende der har størst risiko for at falde i den gryde med overtræning. man er lige kommet over det stadie der hedder nybegynder, og alt ser lyst ud. Det er sjovt at træne, og man kan mærke tydeligt effekt på krop og sind. Motivationen er tilstede. Så laver man mange gange den fejl, at man tænker at hvis jeg lige træner lidt mere, så bliver jeg endnu mere positiv – jeg glemmer at lytte til kroppen, og så går det over i overdrivelse og overtræning. Når du overtræner, så giver du ikke kroppen lov til at restituere, og det giver konsekvenser i den sidste ende.

Atleten kan også overtræne. Selvfølgelig kan de det. men rigtig mange af den slags kender deres krop så godt at de 110% ved hvor deres smertegrænser går, og de arbejder mere hen imod at have kontrol over det de laver, og så måle indsatsen ind efter det. De ved at overtræner de, så kan de ødelægge en hel sæson med konkurrencer m.m.

Tilbage til målet – det er vigtigt

Når der er så mange ting du skal tage højde for når du træner. Og der er 1000 andre ting end det du kan læse her, men vi vil stadig lave det statement, at dine mål er og bliver det vigtigste. I og med de er de vigtigste, så skal du lave dem realistiske, for så opnår du succes’er. Start i de små, du kan altid lave flere og mere målbevidste mål når du er i gang.

Et tip fra virkeligheden til begynderen

Forfatteren til denne artikel – jep mig selv :-), har selv været i den position at jeg skulle i gang med at løbe (og tro mig – løb var bare noget jeg så andre gjorde når jeg sad i min varme bil) Det hele sparng ud af et besøg hos en kostvejleder, og det var i et helt andet henseende. men hun mente sagtens jeg kunne begynde at løbe. jeg mente nej, havde forsøgt så mange gange før, og var lige som de andre røget tilbage til at sige, det gider jeg ikke. Og hvorfor, fordi mine mål var urealistiske. Jeg ville jo løbe en 5 kilometer som dengang jeg var 16 år. Men det gør man ikke bare. Så jeg fik af vide, hav tålmodighed, og start med bare at kunne løbe 5 kilometer, så kan du altid sætte tempo på. Og ja, jeg er en fyr i en forholdsvis god form, og med en god trænings ballast fra andre sportsgrene, men jeg nåede ikke at fuldføre de 5 kilometer førend der var gået 3 uger. Men det gav så et kick og masser af positiv motivation. Nu var jeg der, og jeg var klar til næste skridt. Og sådan har jeg arbejdet fremefter og til nu. Bevares jeg har haft en god hjælpe motivation i hende min kostvejleder, men hun var selv stor løbe entusiast så jeg træk på hendes erfaringer. Jeg har den dag i dag en rekord på 5 kilometer der hedder 19,48 minutter (min bedste tid som teenager var 20,18 min) Jeg har gennemført 5 halvmaratons i skrivende stund, den bedste tid hedder 1:29. Det store mål er en halv ironman

0

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.