Proteinpulver | Guide: Hvem, hvad og hvorfor?

Har jeg overhovedet nogen bevist effekt af proteinpulver? Sådan ved vi der er rigtig mange der har tænkt. Og hvis du er en af dem, så har du bestemt ikke stået alene med den overvejelse.
Protein er en svær størrelse at have med at gøre. Der er mange forskellige bud på hvad, hvor og hvordan. Protein er et stof som du på naturlig vis vil få igennem din kost. Det store spørgsmål er så om du får nok? Om du får den mængde protein som kroppen har brug for? Hvor meget protein skal du bruge når du træner?
Alle disse uklarheder vil vi forsøge at komme omkring i denne mini-guide til brug af protein.

Hvad er protein og proteinpulver

Et grundstof for kroppen er måske så meget sagt. Men det er et stof som du indtager på normal basis – også selvom du ikke drikker/spiser proteinpulver efter endt træning. Protein er noget som er i rigtig mange fødevarer som du spiser til hverdag.
Men tager vi udgangspunkt i den mest udbredte og mest benyttede form for proteinpulver, som er valle protein, så er det sådan set meget simpelt. Det er en protein form som udvindes fra f.eks. osteproduktioner (rest produktet derfra) og eller kan det også sagtens udvindes fra almindelig mælk.
Nu vil den opmærksomme læser nok sidde og tænke “Jamen der er jo mange andre forskellige slags protein og meget andet proteinpulver” Ja det er også korrekt, men denne her artikel er et mere overordnet skriv omkring proteinpulver, og der er det nemmest at tage udgangspunkt i den mest benyttede form, som er valleprotein.

Du kan se en rigtig flot infografik og en super flot gennemgang af de forskellige proteintyper på Bodylab.dk

FACTS:

  • Proteinpulver (protein) består af aminosyrer
  • Protein er naturligt for din krop
  • Protein kommer automatisk via varieret kost

Hvorfor bruge proteinpulver

Det er som sådan heller ikke en nødvendighed at indtage proteinpulver. Men det giver alligevel mening for dig som træner. Især hvis du træner styrketræning eller længere og meget udmattede træningspas. Du får protein til kroppen igennem din kost, men der hvor du skal tænke i at tilsætte proteinpulver til det almindelige optag, er når du træner hårdt, og du gerne vil have dine muskler til at restituere bedre og
Det er proteinerne og derved proteinpulveret der er med til at genopbygge dine muskler når du har trænet. Blandt andet også derfor at det skal indtages umiddelbart lige efter endt træning, når muskler er “åbne” og aller mest modtagelige. Det er proteinet der sammen med aminosyrerne går ind og er med til at genopbygge musklen.

Det er derfor vigtigt, at hvis du vil se en øget effekt i dine muskler at du tilfører ekstra protein til denne proces. Kroppen og musklerne skal bruge noget mere protein end den selv får igennem den daglige kost for speede denne genopbygnings proces op og give det bedste resultat. Derfor kan man vælge at supplere sin daglige protein med proteinpulver, og på den måde opnår den mængde der er tilstrækkeligt for kroppen.

FACTS:

  • Proteinpulver er ikke farligt
  • Det genopbygger dine muskler igen efter endt træning
  • Processen for denne genopbygning kalder man “muskel-protein-syntesen”

Nej. Kort sagt. Der er blandt andet i løbernes verden meget snake om hvorvidt proteinpulver vil være ganvligt for løbere. Der er ikke nogen endelig konklusion på denne problemstilling, men en del-konklusion kunne være at de korte træningsture ikke har nogen gavn af ekstra protein, mens de længere træningspas på +10 kilometer kan have gavn af lidt ekstra proteinpulver.
Og sådan kan du egenlig dele det op hver gang du skal vurdere om der er grundlag for at indtage ekstra proteinpulver i forhold til din træning. Det er logisk at ved hård fysisk styrketræning, der giver det naturligt mening at tilføre ekstra protein. Både for at øge muskelmassen, men også for at opnå hurtigere restitution.
Har hørt fra flere udøvere og også løbere, at hvis de har taget en protein shake efter endt træning, så føler de at deres krop og muskler restituere bedre og nemmere. Der er ikke så meget tendens til ømme muskler.

FACTS:

  • Proteinpulver er IKKE til alt slags træning
  • Proteiner hjælper på din restitution
  • Husk du får proteiner fra en varieret kost
 

[products ids=”32787, 32786, 32788, 32792″]

 

Hvor meget proteinpulver skal jeg tage?

Da proteinpuleret er et “ekstra” indtag til supplering af det normale protein indtag som du får med din kost, så er der selvfølgelig også nogle anbefalinger i den retning.
Du kan selvfølgelig starte emd at kigge på din kost, hvor meget protein tilfører du kroppen? Dernæst kan du så på en en forholdsvis nem måde finde ud af hvor meget proteinpulver du skal have.

Folk der træner, og her tager vi udgangspunkt i styrketræning, skal have ca. 1.5 til 1.7 gram protein pr. kg af deres kropsvægt. Så hvis jeg tager udgangspunkt i mig selv(sagde hunden), så skal jeg have ca. 134 gram protein pr. dag (84 x 1.6 gram). I hvert fald på de dage hvor jeg styrketræner, og virkelig udsætter musklerne for det hårde pres. Lad os så antage at jeg på en normal dag vil få 75 gram protein igennem min normale kost, så er jeg “nød” til at supplere op med ca. 60 gram proteinpulver.

FACTS:

  • Det er fedt at kende sit protein indtag via sin kost
  • Du skal prøve dig lidt frem, tallene er vejledende
  • Det er ALTID individuelt i forhold til protein indtag. Det kommer an på køn, vægt, træningsindsats og meget andet

Hvornår er det bedst at indtage proteinpulver

Det er der altid meget stor diskussion omkring, og stort alle der indtager proteinpulver har hver deres mening omkring dette.
Men det kommer naturligvis også an på i hvilken hensigt man ønsker at ens proteinpulver skal virke. Det er med tiden blevet konstanteret af rigtig mange at indtagelse lige efter endt træning giver en mere optimal mulighed for en bedre effekt. Det kan være din proteinshake ligger klar i tasken, eller du nyder den badet. En hovedregel her er at du helst skal tage den inden for 20-35min efter træningen. Så får du den effekt der gør at musklerne restituere hurtigere, og har nemmere ved at skabe bedre og nyt muskelvæv.

Mange bruger proteinpulveret for at blive mere markeret, eller se en effekt på muskelmassen. Har du ikke det ønske, så er der som sådan ikke rigtig nogen tid på hvornår du senest skal tage dit protein. Hvis du stadig er typen der træner, og træner hårde træningspas, men egentlig bare gerne vil bruge proteinpulveret som et “kost tilskud” og måske mere for at musklerne ikke skal gøre helt lige så ondt, så er din “tidslinje for indtagelse” ikke nær så striks. Så bestemmer du mere eller mindre selv.

FACTS:

  • Hvis du vil opnå bedste effekt, så indtages proteinpulveret (eventuelt via en shake) senest 30min efter endt træning
  • Proteinpulver er et kost tilskud

Giver proteinpulver store muskler?

NEJ. Det gør det som udgangspunkt ikke. Det kan være en hjælp til dig der træner styrketræning for at få større muskler, men isoleret set, så giver proteinpulveret dig ikke større muskler.
Det der sker når du indtager ekstra proteinpulver efter træning er at du er med til at speede en proces op i kroppen, som så gør at dine muskler ender med at kunne vokse.

det er vigtigt at påpege at bare fordi du spiser proteinpulver efter træning så er det ikke ensbetydende med større muskler. Det hele SKAL ses i en sammenhæng, og her er en varieret kost en stor del af det.

FACTS:

  • Proteinpulver giver IKKE større muskler, det er en del af en større sammenhæng
  • Det at du tager ekstra protein er kun med til at forbedre muligheder for større muskler

Bivirkninger ved protein

Som udgangspunkt burde der ikke være bivirkninger ved brug af proteinpulver. Det er et naturligt produkt, som udvindes at mælkeprodukter. Selvfølgelig hvis du er mælke allergiker så skal du være opmærksom, men det har du helt styr på.

Men vi synes nu alligevel at der er nogle enkelte ting som bør nævnes, og som vi hører når man snakker med folk omkring proteinpulver. Nogle oplever f.eks. at ens hud kan komme til at virke en lille smule uren (bumser og hudorme) Det kan skyldes de overskydende hormonstoffer som er i proteinpulveret, og som ikke helt forsvinder ved produktion.

Det er klart at hvis du kun drikker din proteinshake og tror den kan erstatte et måltid, så vil du næsten med sikkerhed opleve nogle ubehagelig bivirkninger.
Det er vigtigt at understrege at protein er et kosttilskud, og det kan ikke stå alene. Du må ikke over en længere periode erstatte almindelige måltider med proteinpulver og protein shakes. Det har hverken mave eller tarm godt af.

FACTS:

  • Proteinpulver er et naturlig produkt, så bruger du det skånsomt, og du tænker dig om, så oplever de færreste nogle bivirkninger
  • Proteindrik må aldrig stå alene. Kombiner ALTID det at bruge proteinpulver med en sund og varieret kost. Din krop kræver mange andre ting end blot protein

Eksempler på proteinpulver

Der findes nærmest en million forskellige former for proteinpulver. Du skal tænke dig om inden du handler, så du ikke får købt katten i sækken. Det er et stort marked, og der kan være nemme penge at tjene. Og når der er det, så er der også altid nogle sorte får i flokken.
Noget “forurenet” proteinpulver kan eksempelvis godt indeholde efterladenskaber fra ulovlige stoffer som står på dopinglisten. Så det er en god ide at sætte sig lidt i det man køber inden man køber det.

Bodylab proteinpulver

Herhjemme i Danmark er der nok ikke en bruger af proteinpulver der ikke har hørt om Bodylab, og ikke mindst deres Bodylab Whey 100 fremstilling.
Her kan du være sikker på et rent OG dansk-produceret produkt. Det er et firma som går meget op i deres kvalitet, og så må man bare erkende at de kan deres kram. Der er en grund til at der bliver solgt så meget Bodylab proteinpulver. Det er Danmarks mest solgte.
Bodylab mest solgte produkt er Whey 100 pulveret. Det vinder et hav af forskellige tests, og det gør det kun fordi det er et rigtig godt produkt og så til en fornuftig pris.
Du giver sådan cirka 4.95 for en protein shake med 30 gram proteinpulver i, og det tilsvarer ca. en pris på 0.21 for hvert gram proteinpulver. Det er bblandt andet en af grundene til at de vinder så mange “priser”

protein shaker bodylab

Populær “shaker sæt” fra Bodylab.dk – Kan købes HER

 

3 hurtige om proteinpulver

1.
Protein er et kosttilskud, det er noget du får ganske naturligt. Tænk dig om inden du kaster dig ud i brug af proteinpulver. Du skal overveje om du har brug for det, for træner du ikke hårdt som i eksempelvis styrke og vægttræning samt længere løbe og cykling træningspas, så er det nok ikke nødvendigt for dig at supplere med ekstre protein. Så får du rigeligt gennem din kost, hvis du spiser bare sådan nogenlunde normalt.

2.
Du må ikke tro at proteinpulver er den sikre vej til kæmpe store muskler. Det er et kosttilskud som kan hjælpe processen lidt på vej, men skal du ende ud med de flotte markerede arme, så er der mange flere punkter du skal igennem. Du skal i hvert fald starte med en fornuftig og tilpasset kostplan.

3.
Protein er naturligt. Det er derfor at du som udgangspunkt kan gå ud fra at der ikke bør opstå bivirkninger ved brug af proteinpulver. Men ikke alle produktioner er rene, så sæt dig altid helt ind i hvad det er du køber.
Vores anbefaling går helt sikkert på at købe dansk produceret (som Bodylab Whey 100) så du har muligheden for at nærlæse OG forstå varedeklarationen.

Dine input til træning og protein er meget velkommen

Har du nogle erfaringer eller gode råd omkring brug af proteinpulver, så er du naturligvis mere end velkommen til at smide os dine erfaringer via kommentarfeltet herunder. Vi glæder os til at høre fra dig.

 

[products ids=”32787, 32786, 32788, 32792″]

 
1

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Comments

  1. S. Andersen  november 26, 2016

    Jeg bruger proteinpulver efter de rigtig “hårde” træningspas. Det kan være både crossfit (med indlagt styrketræning) ren styrketræning eller når jeg har været til mere en 1 times spinning i træk.
    Jeg synes jeg kan mærke at jeg ikke får nær så ømme muskler som når jeg ikke har indtaget min proteinpulver drik. Og hvis jeg så bare opnår noget af det i beskriver også, så er det jo helt perfekt.

    reply

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.