Sådan vasker du dit regntøj

Regntøjet holdet længere

Det er utrolig vigtigt at du vedligeholder dit regntøj efter forskrifterne. Eller det skal du selvfølgelig selv bestemme, men det ville give meget god mening at du ofre en lille smule på vask og vedligeholdelse hvis du har købt et sæt regntøj til +500,- Det kræver utroligt lidt fra dig – men det forlænger tøjets levetid betragteligt.

Det bliver bedre at have på

Behageligheden er en af de ting man betaler for når man er ude og købe nyt regntøj. Så hvorfor ikke blive ved med at bibeholde den? Hvis du vasker og vedligeholder dit regntøj korrekt, så får kroppen de bedst mulige betingelser for at ånde, og derved får du en regnsæt der er langt bedre at have på.


Hvordan vasker jeg så mit regntøj?

Det er egentlig meget simpelt. Når vi taler om at regntøj så skal du kigge på hvilket materiale sættet er lavet i. Hvis du har købt et 100% gummi regnsæt, så kan du se helt bort fra denne artikel – så skal du bare vaske dit regntøj som du plejer. Men hvis har været ude og investere i et sæt funktionelt regntøj, så er der lige et par ting du skal være opmærksom på.

1. Du vasker altid sættet i flydende vaskemiddel
2. Dit regnsæt kan måske have brug for en genimprægnering – hvordan gør jeg det? Og hvor tit?

At du altid skal vaske dit regntøj i flydende vaskemiddel er egentlig bestemt ud fra at hvis du vælger at bruge pulver vaskemiddel, så kan du risikere at der sætter sig rester i imprægnering eller membran på tøjet. Og på den måde kan du desværre komme til at spærre for åndbarheden i regntøjet. Hvis du der imod anvender flydende materiale, så vil du ALTID skylle materialet igennem, og der er ikke noget der sætter sig fast nogle steder.

Regnsættet kan eller rettere SKAL på et tidspunkt have en gen-imprægnering (gælder dog ikke ved membran regntøj) Hvis du hver 3. eller 4. gang du vasker dit regntøj sørger for at give det en gen-imprægnering, så er du rimelig godt dækket ind med at vandet altid holder sig ude af sættet. Det skal selvfølgelig nævnes at børne regntøj måske skal imprægneres lidt oftere. Det sæt får nogle flere “tørre tæsk” og vil på udsatte steder hurtigere miste sin vandtæthed. Der er vi nok nede i hver 2. eller 3. vask.
Det er nemt at genimprægnere. Rigtig mange producenter vælger at fremstille vaske imprægnering. Så når du har vasket regntøjet i teknisk vaskemiddel, så lader du det simpelthen blive i vaskemaskinen og kører et skylleprogram med imprægneringen lige efter. Så nemt er det

Videoguide: Sådan vasker du dit regntøj korrekt

Nedenstående video viser hvordan du bør vaske og vedligeholde dit regntøj, eller for den sags skyld alt andet funktionel beklædning. Videoen demonstrere hvad der sker med dit funktionelle regntøj eller skitøj hvis du tager det fatale valg at vaske og vedligeholde det forkert.

 

Må jeg bruge skyllemiddel?

Vi anbefaler på ingen måde at man bruger skyllemiddel. Det er fremstillet til at give tøjet bedre duft – men det gør intet godt for dit regnsæt at du benytter skyllemiddel. Det er hårdt ved tøjet, og er med til at forringe kvaliteten på dit regnsæt

Hvornår er mit regtøj vandtæt?

Der findes nogle helt klare måleegenskaber og normer når vi taler om vandtæt regntøj. Du vil når du køber dit regntøj eller din regnjakke helt sikkert på noget der hedder vandsøjletryk. Og det er egentlig kort fortalt den måde man måler på om materialet er vandtæt. Står der 3000mm i søjletryk på dit tøj, så må det kaldes vandtæt. Hvis der der imod står 6000mm, så er det selvfølgelig ikke dobbelt vandtæt, men du kan regne med at materialet er noget bedre, og kan modstå noget mere vand.
Det foregår meget simpelt sådan at man tester materialet ved at man spænder stoffet ind under en søjle med vand, og så er det tiden det tager for vandet at bryde igennem materialet der siger hvor stort søjletrykket er.
Her er vores bud på vandsøjle krav til danskerne:

1000-3000mm – lettere byger eller lidt slud

3000-5000mm – Rigeligt til en god dansk byge, eller til snevejret

5000-8000mm – Så er vi ude i mere ekstreme forhold. Til heldags ophold i dårligt dansk vejr

8000mm + – Så er du ude i at jakke eller bukser skal kunne holde dig tør i stort set alle situationer i DK. Skal du ud i mere ekstreme forhold i udlandet, så er der andre ting du skal have med i dine overvejelser – det er ikke noget du finder i denne artikel.

Ovenstående er vejledende – du skal også kigge på andre aspekter såsom syninger. Hvis sættet er vandtæt men dine syninger ikke er tapede, så vandet en mulighed for at smutte ind der.

Vandsøjletryk siger alt om dit nye regntøj

Som nævnt ovenfor så er vandsøjletryk et begreb som mange producenter af regntøj vælger at lægge frem som indikator på hvor godt regntøjet er, og i hvilke situationer man kan anvende regntøjet.
Måden det hele omkring en vandsøjletryk fungere på er at man tager tekstilet og tester op mod en søjletryk. Og den tid der tager for vandet at trænge igennem tekstilet er den rangering man kan give den på vandsøjletryks skalaen. Der er naturligvis en dybere forklaring bagved denne beregning, men kort fortalt så er det metoden hvor de tester hvor meget vand et bestemt stykke tøj eller tekstil kan klare.

Hvad betyder membranen i mit regnsæt?

membran er egentlig et ekstra stykke stof i din jakke eller bukser. At regntøjet er udstyret med en membran giver dig en større sikkerhed for vandtæthed. Der lægger et fysisk stykke stof i din regnjakke eller regnbukser som bremser vandet og fugten. Når du har en decideret membran i tøjet, så behøver du ikke gen-imprægere dit regntøj på samme måde som tidligere beskrevet

Køb det rigtige regntøj

Du skal købe det rigtig regntøj. Det er meget nemt at sige – det kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Men det vi mener med at du skal købe det rigtig er at du skal gøre op med dig selv hvad du skal bruge regntøjet til. Hvis du skal bruge det hver dag til transport via cykel til arbejdet, så vil det nok være en god ide at give lidt mere for sættet, og på den måde få et sæt der er mere komfortabelt at have på. Men hvis du kun skal bruge dit regntøj engang imellem, så kan du snildt online finde regnsæt til gode priser som vil være mere end rigeligt til dit behov.
Så kig altid på hvad du skal bruge det til – der er ikke så meget ved at have et regnsæt liggende inde i skabet til 1500,- som du aldrig rigtig får brugt

Er der forskel på regntøj til damer og mænd

Der er forskel på regntøj til damer og mænd. Ikke så meget i det funktionelle udtryk, men mere i pasform og snit. Der er forskel på kvinde og mandekroppen, så derfor er der naturligvis også forskel på regntøjet til kvinder og mænd. Det er produceret således at begge køn opnår den bedst mulige udnyttelse af regntøjet. Hvis det er et sæt regntøj der er udviklet til aktivitet, så er det produceret i forskellige snit til både herre og damer. Udelukkende for at give den bedste udnyttelse af sættet.

5 gode råd inden køb af regntøj

  1. Kig på aktivitets niveauet – kræver dit regntøj aktivitet, så køb funktionelt regnsæt du kan ånde igennem
  2. Børne regntøj skal være lidt anderledes. De sidder noget mere ned med regntøjet på, så det kræver mere beskyttelse på udsatte punkter
  3. Husk at regntøjet mange gange skal ud over det normale tøj – husk at der skal være plads til det.
  4. Husk at spørge til om syninger er vandtætte – der er mange der falder igennem på det punkt
  5. Trafiksikkert regntøj – se om ikke du kan finde noget med reflekser. Så kan du blive set i trafikken

 

0

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.