Skal jeg træne eller ej.. ?

Træning? eller skal jeg stoppe tanken om at komme ud og træne idag?

Det er vigtigt at du lytter til dig selv og din krops signaler. Rigtig mange ignorere det at lytte til sin krop når det kommer til det at træne.
I Danmark er vi blevet rigtig glade for at træne, og der er nærmest ikke noget der kan stoppe os. Træningsformen er egentlig ligemeget. Nogle træner fodbold, andre fitness, crossfit, løb eller amerikansk fodbold. Alle træningsformer har en ting til fælles – ingen af dem bliver optimale hvis du ignorere din krops signaler.
Det eneste du opnår ved at træne når kroppen siger nej, er dårligere form og mistet lyst næste gang.

Du kan læse lidt om hvordan kost og løbe coach hos Iloebesko Mette Riis med et smil på læben skriver lidt om løbere og sygdom. Det er sjov læsning, og vi vil æde vores gamle hatte på at mange af jer kan sætte sig i de situationer – ligegyldig sportsgren.

Giv arbejdet skylden for mistet træning

Dit arbejde blandt andet ses som værende en kæmpe store synder i forhold til at have for ondt til at træne. Rigtig mange sidder foran en computer dagen lang, og sidder du ikke korrekt, eller måske du en enkelt dag sidder i en uvant stilling. Det kan skabe smerter, men ikke altid smerter der bør holde dig fra træningen. Det er logisk at hvis du samtidig har ondt i kroppen SAMTIDIG med hovedpine, så er du nok på vej mod noget sygdom. Men er det “kun” spændingshovedpine du har fået ved at sidde foran skærmen, så kan det faktisk godt anbefales at tage til træning for at få løsnet det hele lidt op igen. Og så ved du hvordan du skal forebygge til næste gang, for får du spændingshovedpine på jobbet foran computeren, så er noget af det bedste afvekslende arbejdsstillinger. Mange har et hæve-sænkebord nu til dags. Skift jævnligt mellem siddende og stående arbejde. Eller gør dig selv den tjeneste at gøre til vane at en lille travetur hver time (du kan jo hente kaffe, for det må man aldrig mangle. Er kaffe og koffein egentlig sundt – læs her) rundt på kontoret eler i bygningen. Du både aflaster muskler og led, og din blodgennemstrømning bliver også meget bedre.

Lyt nu til dine muskler

Dine muskler har ordet. Og de kan helt sikkert fortælle dig sandheden, du skal bare lige lære at kende den. Muskler kan være stive og ømme af træning. Det er helt normalt, og føler du for at træne med den slags ømme muskler, så er der ikke noget der forhindre dig i det. Du skal bare lige igang, så vil den værste ømhed nok forsvinde i dine muskler når de bliver varme.
Så er der den slags ømhed der kommer af overbelastning eller sygdom, og det er her du skal droppe træningen. Hvis du aner de der ubehagelig influenza tendenser, så skal du blive hjemme, og måske endda hoppe under dynen. Hvis du træner med infektion og kommende influenza i kroppen, så bryder du bare din krop og dit imunforsvar endnu længere ned. Og så tager det endnu længere tid at komme ovenpå igen.

Træthed eller infektion

Der er en forskel, nej der er en stor forskel. Vi har alle de dage hvor vi er trætte og dvaske. Disse dage skal der være plads til. Der kan være et hav af årsager tilk at man er træt og dvask. Det skal være for lidt søvn, det kan være en hård dag på jobbet, eller måske efterveer fra en festlig weekend. Her er det vigtigt at du skelner mellem den almindelige træthed og så den træthed “der gør ondt” Hvis du har en infektion i kroppen, så er træningspasset ikke vejen frem. Så skal kroppen have ro og lov til at komme ovenpå igen. Så er du både træt og måske har en lille smule ømhed i kroppen (som du ved ikke kan henledes til træning) så overvej om ikke det er en infektion du har i kroppen.

Muskelømhed er ikke det samme som ledsmerter

At have ømme muskler er en ting, det kan være ganske ubehageligt, og har du f.eks. 2 hårde træningspas 2 dage i træk, så kan du ganske naturligt få muskelømhed. Du kan kende muskelømhed ved at selvom det kan være hårdt at komme i gang med ømme muskler, så er det noget der forsvinder når der kommer varme i kroppen og musklerne.
Ledsmerter er noget helt andet. Det er de smerter der ikke forsvinder når du går i gang med træningen, men måske endda bliver værre. Og så skal du stoppe med at træne. Eksempler på dette er for mange løbere især ondt i knæet. Det kan være en betændelsestilstand inde i knæet, og det kan du ikke træne væk. Der skal du give senerne fred og ro, og lade betændelses forsvinde på naturlig vis. Disse betændelses tilstande kommer i mange tilfælde efter overbelastning af dine muskler, og overbelastning af dine muligheder kan komme fra over-træning. Så tænk dig om og hust din restitution.

Fra halsen og ned bestemmer

Der er en lille gylden regel som du kan vælge at bruge. Den passer faktisk rigtig godt når du ganske overordnet skal vurdere om det er en god ide at træne.
Er der skavanker over halsen, så er det i langt de fleste tilfælde ganske legalt at træne. Du kan sagtens træne med en snue, mens en halsbetændelse ikke er anbefalesværdigt at træne med.

0

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.