TEST: Merinould undertøj fra Bjørn Dæhlie

At merinould e noget ganske særligt – det ved alle der har har prøvet at træne, vandre, hoppe, synge, ja kun fantasien sætter grænser for hvad dette fantastiske materiale er i stand til.
Du kan læse vores artikel omkring merinould og dets kvaliteter HER

Denne her artikel er mere minded på den direkte brug af et sæt merinould undertøjs sæt. Hvilke fordele og (få) ulemper der er ved dette fantastiske produkt. Det er vigtigt for os lige at påpege at det ikke som sådan er mærket/branded der er i hovedsædet her, merinould undertøj findes i masser af forskellige mærker. Der kan nævnes Aclima, Bjørn Dæhlie m.fl. Men denne test er mere forbundet på funktionaliteten, og ikke så meget hvad der gør det ene brand bedre end det andet.

Prisen er et issue ved merinould

Vi kommer ikke uden om at kvalitet det koster. Merinould er et dyrere materiale at arbejde med, og derfor starter vi her med den ulempe der nok bremser flest. Mange vil rigtig gerne have de mange fordele som merinoulden tilbyder men stopper når de hører prisen for et sæt.
Vi tager udgangspunkt i det Bjørn Dæhlie sæt som er brugt i vores test.

Pris for overdel: 649,- NOK

– Pris for underdel: 599,- NOK

Som du nok kan se og observere så er det ikke en billig fornøjelse når og hvis du skal ud og købe dig et sæt undertøj i merinould. Og jeg skal også være helt ærlig at sige, jeg havde da også mine betænkeligheder ved at skulle have så mange penge op for et sæt undertøj. Man kan vel næsten på en god dag få 3x Helly Hansen sæt undertøj af den jeg tidligere brugte til diverse aktiviteter, og i det her tilfælde jagttur. Men jeg kom alligevel frem til at det skulle prøves, da jeg havde hørt så meget godt omkring det, og jeg kunne se en mening i at det kunne bruges både til cykling, løb og i det her tilfælde jagt.

Merinould holder dig varm

Den årlige jagttur til Tyskland for at skyde bukke stod for døren. Jeg var ærlig talt en smule træt af at sidde i et tilfældigt tysk jagttårn 5 morgener i træk og r.. hamrende fryse. Det er ikke alene undertøjets skyld, det er jeg klar over, men eftersom det er det inderste lag, så var det et rigtig godt sted at starte tænkte jeg.

En indskudt bemærkning – jeg har naturligvis i skrivende stund også benyttet undertøjet til løb og almindelig gåture, og det er jeg ikke blevet mindre begejstret af.

Merinoulden er et fantastisk materiale som både er blødt og fleksibelt. Det har en fantastisk evne til at holde dig både varm og kølet, alt efter dine omgivelse.
Det er en længere forklaring, og noget meget teknisk med fibrenes opbygning m.m. men i bund og grund betyder det bare at når du er på kolde steder så vil dit undertøj i merinould hjælpe dig med at isolere og holde på varmen, men er du modsat et sted hvor der er varmt så kan du forvente en kølende effekt fra dit merionould undertøj.
Så vil den skarpe nok hurtig bryde ind og påstå at uld jo ikke er brugbart når det er varmt. Så er det kun fordi at du endnu ikke har trænet eller været aktiv med merionoulden.

 

 

Merinould er nærmest lugtfri

Hvis du er i gang med at sætte dig lidt ind i facts omkring merinould, så er det nok ikke første gang du støder på at materialet bliver omtalt som lugtfrit.
Jeg indrømmer gerne at også der havde jeg min skepsis, om det nu også kunne passe. Selvom jeg på normalvis sidder og fryser når jeg er på jagt, og dette undertøj egentlig blev købt for at hjælpe med at blive varmere, så kan du ikke helt komme uden om at tøjet alligevel ikke kommer til at lugte af sved – under normale omstændigheder. Der er flere ting der spiller ind – men adrenalinen i når der skal skydes ved jagt kan være en af de faktorer der spiller ind og vil skabe naturlig svedluft fra din krop.

Men det er faktisk ikke sådan en episode jeg vil vælge at fremsætte i denne test, men nærmere en noget mere ekstrem situation hvor undertøjet kom på en endnu større stresstest hvad svedlugt angår.
Jagten i Tyskland ville om jeg er stolt af det eller ej, at vi skulle bruge op til 3 timer på at lede efter et dyr som var ramt men ikke kunne findes. Og her er vi altså nået et stykke op af morgenen og et godt stykke ud på formiddagen. tillige med var det nok den varmeste dag vi havde på hele turen, og til sidst men ikke mindst skylder jeg nok at fortælle at undertøjet ikke var det eneste sted jeg havde optimeret i mit desperate forsøg på at holde varmen. Der var i år også investeret i en heldragt til jagt (kaldet bamsedragt) Altså en dragt ala den børnene har på når det er vinter i de forskellige institutioner. Ikke et kønt syn, men for dælen hvor var det effektivt.

Når men tilbage til eftersøgningen. Uldundertøj og en heldragt er den perfekte kombination når du sidder stille i et jagttårn og solen kun lige er på vej op. Det er knap så god en kombination når du skal trave rundt i terrænet og lede efter forendte dyr. Ikke desto mindre var det hvad der skete. Og det hele sluttede med at skulle følge en sweiss hund i terrænet med en riffel på ryggen for at være klar til at aflive det vildsvin vi ledte efter.
Pointen med denne lille beretning er at jeg endte ud med at være total gennemsvedt, nærmest fra inderst til yderst, i hvert fald var mit merinould undertøj i hvert fald nu så det næsten kunne vrides.

Du kan måske forestille dig hvordan sådan en gang “aktivitets-sved” og “adrenalin sved” kan ende ud med lugte. Jeg lugtede til mit undertøj den dag da vi kom hjem (selvfølgelig i test øjemed) – det lugtede langt fra godt. Men nu kommer det fantastiske så. Grunden til at du betaler lidt mere for et sæt undertøj af merinould. Jeg hængte mit undetøj til tørre i den frie natur – uden nogen form for at skylle det op eller på anen måde vaske det. Da jeg skulle have det på 5 timer efter til aftenjagten, der var undertøjet tørt og havde ingen lugtgener. Derfor er merinould perfekt til den slags aktiviteter. Du kan lave meget fysisk krævende aktiviteter i tøjet, du kan gennemsvede det, og alligevel ender du ud med et sæt undertøj der ikke lugter.
Selvfølgelig vil undertøjet nå et såkaldt maksimum, forstået på den måde at på et tidspunkt skal du selvfølgelig vaske det. Både for lugtens skyld men også for hygiejnes skyld. Dette eksempel var mere for at fremhæve at er du ude i aktiviteter hvor du ikke lige kan komme i nærheden af vaskmaskinen eller lignende, så kan det snildt lufttørre.

Der er en længere teknisk forklaring på det her, men du får her den korte. Uld er fra fåret, og det materiale der hedder lanolin er fårets eget beskyttelse. Når de lugt bakterier vil have et sted at leve så er det ganske simpelt ikke muligt for det at skabe det rette miljø for at leve. Og når bakterierne ikke kan leve, så mindskes risikoen for lugt i dit undertøj.

Andre gode fordele ved merinould undertøjet

Merinould indeholder masser af andre fordele. Og herunder finder du nogle af dem jeg synes jeg bør fremhæve ved mit sæt.

Merinould er fleksibel og blødt

Du vil opdage med det samme, hvis ikke du er vant til at benytte dette fantastiske materiale, at det er super blødt og behageligt. Det vil det blive ved med at være (hvis du vasker og behandler det korrekt) Jeg var meget overrasket over mit sæt undertøj første gange jeg fik det på. Det er bare super behageligt.

Merinould klør ikke

Mange forbinder (med rette) uld produkter med irriterende kløe og ubehagelighed. Sådan er det altså ikke mere. Jeg indrømmer igen gerne at jeg også har haft uldtrøjer der er blevet skrottet på grund af de ikke var særlig behagelige at have på, og i den forbindelse havde jeg da også mine bange anelser første gang jeg stiftede bekendtskab med merinould. Du har intet at frygte. Det er på ingen måde den klassiske uld følelse du vil mærke. Men der imod et blød, behageligt og super smidigt materiale som er en hver sportsmands ønske. Længere er den faktisk ikke i mine øjne.

 

 

Merinould tøj skal vedligeholdes korrekt

Som du kan læse ovenfor så er det ikke streng talt nødvendigt at vaske dit merino produkt hver evig eneste gang. Men når du vasker det så er det mere end vigtigt at du gør det korrekt. Du har måske nu givet over 1000,- for dit undertøj i merino uld, og så vælger du at spare på vaskeanvisningerne. Det er en dum beslutning.
Du må under INGEN omstændigheder bruge almindelig vaskemiddel eller vaskepulver til dit merinould. Enzymerne i sådanne vaskemidler nedbryder fibrene i tøjet og måske endnu værre, det fjerner den gode lanolin i fibrene.
Gør dig selv den tjeneste at ofre de penge som uld vask koster. De er godt givet ud, og vasker du med det hver gang, så lover jeg dig for at der går lang tid før du skal ud og bruge penge på et nyt sæt merinould undertøjs sæt igen. Og jeg lover dig også at i det lange løb vil det ikke blive en merpris at vaske i det rigtige vaskemiddel. For du behøver ikke vaske nær så tit.

0

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.