Vælg de rigtige løbesko?

Hvorfor skal jeg vælge de rigtige sko til løb

At vælge de rigtige løbesko kan være en livsstil, et alt eller intet valg, eller bare et spørgsmål om udseende og pris. Men hvor vigtigt er det egentlig med de rigtige løbesko?

Vi kan hurtigt blive enige om at det er det mest væsentlige når vi snakker om at skal ud og løbe, men det at vælge en løbesko, eller have en holding til løbesko skifter stort set fra person til person. Alle løbere har deres præferencer eller erfaringer. Så hvad er rigtigt eller forkert – Vi ved det ikke?

Men vi kan hjælpe dig lidt omkring begreberne i løbesko, din løbestil og konsekvenserne bag tidens trends indenfor løb.

3 forskellige muligheder når du taler om løbestil, og så er der lige kommet en mere? I mange år har danskerne været indstillet på at skulle forholde sig til 3 forskellige løbestile? Der har i disse år være noget der hed: neutral løbestil, pronations løb og subinationsløb. Og det kan stadig den dag i dag være en udfordring for den almene dansker at finde ud af hvilken løbestil de er. Vi vil herunder kort prøve at skitse dem op, også den nye løbestil natural running

Når man snakker om løbestil og om at du skal have lavet en løbetest inden du køber dine nye løbesko. Så handler det i bund og grund om at finde af hvordan dine fødder arbejder og bevæger sig når du løber. En løbetest skal foretages af en der er uddannet til at lave denne test, og der har enhver sportsforretning som regel en der ved hvordan man udfører denne. En løbetest foretages som regel ved hjælp af et løbebånd, som du bliver bedt om at træde op på og begynde at løbe. Mange gange vil der sidde et lille kamera bag på løbebåndet, som så over en mindre distance filmer dine fødder. Ud fra denne lille video der laves en løbetest og en løbeanalyse. Her får man kort og godt et indblik hvordan dine fødder arbejder når du er ude og løbe. Der tages udgangspunkt i landings facen og afviklings facen på dine fødder. Nå men tilbage til de 3 (4) forskellige x løbestil..

Hvad findes der af løbestil?

Neutral løbestil – er som det ligger i ordet, en neutral afvikling af fodens fremgang når du løber. Du vil her kunne se at du lander neutralt på hælpartiet af dine sko, og hele afviklingen fremefter er neutral. Dette er en løbestil hvor du ikke behøver noget støtte å indersiden eller ydersiden. Bemærk at du kan sagtens være neutral løber når du starter, og så efter f.eks. 10km løb, så er krop, ben og især fødder blevet meget trætte, og har bevæget sig over i en meget let over-pronation. Men frygt ikke, langt de fleste neutrale løbesko er så stabile at de sagtens kan klare dette.

Pronationskile – det er ord som du vil støde på hvis du er pronationsløber. ? Løbestilen er til ham eller hende hvor du hælder indad på dine fødder. I bund og grund så er en pronationsløber en løber der skal bruge lidt støtte på indersiden af sine løbesko. Nogle tal vil fortælle at rigtig mange danskere – måske op til 60% er pronationsløbere.

Afviklingen for en pronations løber er som følger. Du lander på ydersiden af hælen – ja d hørte rigtigt, og det er her du skal passe på. Mange tror faktisk de er subinationsløbere, for når de kigger på deres gamle løbesko, så lander de på ydersiden af hælen. Men der er ikke sådan det forholder sig. Vi vil i langt de fleste tilfælde lande på ydersiden af hælen. Det er stadig afviklings facen vi skal tage udgangspunkt i. Og her der vil en pronations løber gøre det at fremefter over foden i afviklingen vil han eller hun begynde en form for indrulning på foden. Det kan så være i større eller mild grad, og det er derfor at det er vigtigt at du lader en ekspert kigge på dine fødder og tage denne beslutning. For du skal have den rette støtte, og du må ikke på en støtte eller pronationskile der er for hård eller blød.

Subinations løbestil – ikke særlig udbredt, men det findes. Det er bare modsætningen til pronation. Det betyder at det er løbestilen til ham eller hende der løber på ydersiden af foden. Der er ikke særligt mange af disse løbere i DK, men der findes løbesko i specialforretningerne der udviklet til denne løbestil også.

Og så til den nye løbestil – eller er det en løbestil, er det ikke bare naturligt? Navnet indikerer det i hvert fald. Det nyeste på stammen er natural running. Det hele går ud på at lade kroppen og fødderne arbejde helt naturligt som gud har skabt det. Det siges at kroppen sagtens selv kan rette ind efter ben og fødder når du løber, og på den måde selv skabe det rigtig støtte og støddæmpning til dig når du løber. Der er i skrivende stund ingen resultater på at denne løbestiler meget bedre end de andre der er nævnt, og det er meget en smagssag hos den enkelte løber om man er til det ene eller det andet.

Er du i tvivl så er det altid en god ide at gå til en ekspert eller fagmand med dine spørgsmål – de vil helt sikkert kunne hjælpe dig. Du er ligeledes meget velkommen til at smide en kommentarer her på siden, og så kan vi muligvis hjælpe.

0

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.