Vedligehold dine fodboldstøvler korrekt

Ved du hvordan du vedligeholder dine fodboldstøvler? Mange gør ikke, derfor har vi udviklet denne lille guide til dig der spiller fodbold.
Der er nogle ting du kan gøre for at dine fodboldstøvler holder længere, og forbliver bløde og smidige i længere tid. Det hele kommer an på hvilket materiale dine støvler er fremstillet i, og hvor og hvordan du bruger dem?

Behandling af skind og læder fodboldstøvler

De fodboldstøvler der kræver mest opmærksomhed og behandling er dine fodboldstøver der er fremstillet i skind eller læder. Da læder og skind er naturlige materialer der hele tiden arbejder, så er det vigtigt at du giver dem den rette pleje.
Som det er med alle fodboldstøvler, så er det vigtigt at du vasker dem efter brug (gerne hver gang) Når støvler er vasketr såp skal de tørre, og det er her at mange falder i. Det er ufatteligt vigtigt at du lader dem tørre naturligt. Og med naturligt mener vi at de helst skal tørre ved noget avispapir i støvlen, og så luft tørre.
Du må på ingen måde gøre det at du lader dine støvler tørre unaturligt – det kunne være hvis du satte dem lige op af brændeovnen, eller hvis du smider dem op på radiatoren eller fyret. Det er ikke naturligt. Skindet og støvlerne kan ikke holde til det. Skindet bliver meget påvirket af unaturlig varme, og du kan risikere at skindet falder fra de andre matrialer, simpelthen ved at limen slipper.

Læderfedt

Ja det skal du naturligvis bruge til dine skind og læderstøvler. Men opfordringen herfra er at du ikke bruger det hver gang du har vasket og skyllet dine støvler. Du kan godt komme ud for at dine støvler får for meget læderfedt. Men du kan næsten se og mærke på skindet når det trænger til en tur med fedtdåsen.

Lugt gener

Det siger sig selv at sådanne støvler kommer til at lugte. Der svedes og arbejdes i dem, og dine fødder bliver ekstrem varme.
Det bedste råd til at holde lugten væk fra dine fodboldstøvler er at huske at lufte dem. Altså ikke sådan at du skal gå en tur med dem. Nej husk at tage dem op af sportstasken og måske lige stille dem ud på terassen eller altanen. Og det gælder også hvis de er blevet skyllet efter træning, tror mig, våde støvler der får lov at blive i tasken hjælper ikke på lugten.
Der findes selvfølgelig lidt forskellige husmorråd (bl.a. at skylle dem igennem med rodalon og vand) til at fjerne lugt fra sko og tekstiler, og du kan også godt købe dig fattig i diverse præperater der lover at de fjerner lugten, men min erfaring efter mere end 25 års fodbold er at den friske luft er den bedste metode.

Vedligeholdelsesfri fodboldstøvler

Ja man kan sagtens sige at de findes. Der fremstilles rigtig mange fodboldstøvler i kunstlæder, microfiber eller andet syntetisk materiale. Rigtig mange af de nyere fodboldstøvler i dag er fremstillet af syntetisk materiale for at kunne reducere på vægten, og opretholde holdbarheden. Sådanne fodboldstøvler har nogle ulemper hvis du spørger mig. Det kan godt være du ikke skal fedte dem ind og give dem helt samme opmærksomhed som du skal med dine læder fodboldstøvler.
Men når vi snakker om syntetisk materiale, så er der i hvert fald den ulempe at dine fødder bliver mere indeklemt, og det mindsker muligheden for at ånde igennem materiale. Det resultere i at der kommer større og mere ubehagelig lugt-gener i dine fodboldstøvler.
Så helt vedligeholdelsfri er de ikke – spørger du mig så skal du lufte dem noget mere end almindelige fodboldstøvler. Men der imod er de så nemmere at rengøre efter træning, og du skal ikke fedte dem ind i læder og sådan.

Hvad er fodboldstøvlerne udviklet til?

Det er også på sin plads i denne artikel at nævne at du skal være sikker på hvad dine støvler er udviklet til af underlag. For er du “læder fodboldstøvle typen” der altid har svoret til den gode og unikke pasform der er i skindstøvler, så arbejder tiden imod dig. Der dukker hvert år et hav af nye kunstbaner op i Danmark. Og det er selvfølgelig rigtig fedt med henblik på at kunne spille fodbold hele året. Men for dig der elsker skind fodboldstøvler er det noget møg. Kunstbaner og skind er bare ikke en særlig god cocktail. Skindet kan simpoelthen ikke holde til det pres det bliver udsat for på en kunst fodboldbane. Det kan de almindelig syntetiske fodboldstøvler sådan set heller ikke. Derfor er det vigtigt at du er opmærksom på hvad dine støvler er udviklet til af underlag.

AG fodboldstøvler:

Det er dem du skal vælge hvis du skal spille på kunst. De er fremstillet til at kunne modstå presset bedre, og har især en forstærket front og snude, som er det sted på fodboldstøvlen der er hårdest udsat når vi spiller på kunst baner

FG fodboldstøvler

Er til de almindelige græsbaner. Det står for FIRM GROUND. Det er stadig her der udvikles flest fodbolddstøvler, og du bruger den her slags støvler i alt slags vejr på de almindelige græsbaner.
Vælger du at bruge FG fodboldstøvler på en kunststofbane så vil du opdage at de hurtigt bliver slidt i snuden.

SG fodboldstøvler

Soft Ground står det for. Og spørger du mig så er “skrueknop fodboldstøvler” en uddød race. Der bliver fremstillet færre og færre af dem, og det skal også ses i lyset af der kommer flere og flere kunststof fodboldbaner. Der spilles simpelthen ikke på meget våde græsbaner i samme stil mere. Er græsset og underlaget for vådt, så flyttes kampen over på en nærliggende kunstbane. Så hvor det før i tiden var mest normalt at have et par FG og SG støvler med i tasken, så er det i dag mere normalt og anvendeligt at have et par FG og AG støvler med i sportstasken.

Læder fodboldstøvler vs syntetiske fodboldstøvler

Hvad er så bedst. Den kunstigt fremstillet fodboldstøvle eller den klassiske skindstøvle – du får top 3 for begge modeller herunder.

Læder støvlen

Fordele:
– 1. Perfekt pasform – skindet sætter sig efter foden
– 2. Dine fødder kan ånde bedre
– 3. Holdbarhed (hvis de behandles korrekt)

Ulemper:
– 1. Vægten
– 2. Vedligeholdelsen (Du skal sætte noget tid af til det)

Syntet støvlen

Fordele:
– 1. Lav vægt i kunstmaterialer
– 2. Næsten ingen vedligeholdelse

Ulemper:
– 1. Åndbarheden i materialet
– 2. Pasformen

0

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.