Er svømning en undervurderet sport?

Selvom svømning er en del af tidens helt hippe trend indenfor træning. Ironman distancen, eller måske den halve distance af dennes. Det er blevet det ekstreme mål for mange at skulle gennemføre en sådan distance. Og der kommer man unægteligt ikke uden om at skulle svømme. Men det er også den disciplin af de 3 der er indeholdt i en ironman (svømning, cykling og løb) som stort set alle frygter allermest. Når talen falder på svømning så sorteres der allerede mange fra.
Men hvorfor er det egentlig sådan. Alle kan lære at svømme – også nok til at kunne gennemføre en ironman – men alligevel er svømning i Danmark en meget overset sport. Især i forhold til cykling og løb eksempelvis, lige for at blive i den her ironman triologi.

Svømning er for alle

Du starter som helt lille baby og slutter som pensionist. Svømning er for alle og i hele livet. Men alligevel er svømning en meget overset sport. Og en af grundene til det kan være at folk ikke rigtig ved hvordan og hvorledes de skal gøres i forhold til det at træne svømning. Man ved ikke rigtig hvad det indebærer at “træne svømning” og mange er endnu mere bange for at lave fejl eller komme til at se forkert ud når de svømmer/træner. Men du kan tage det helt roligt, svømning er præcis som med alt andet sport. Vi har hver vores stil når det kommer til at svømme og eller lære at svømme.
En anden klar fordel ved svømning er at du som sådan ikke behøver at være tilmeldt noget hold eller nogen klub. Svømning er en individuel sport som du stort set kan træne hele døgnet rundt – det eneste der begrænser dig er svømmehallens åbningstider (hvis du ikke svømmer i åbent hav) Så har du mod på at træne selv så er det en meget fri oplevelse du vil få i forhold til træning.

Hvor løb og cykling, ja og alle de andre mange folkekære sportsgrene koster en mindre formue at komme igang med, så er det noget helt andet med svømning. Faktisk kræver det kun at du betaler for entreen til svømmehallen og du finder et par af de gamle badebukser eller speedos frem. Og så kan du altid opgradere undervejs. Nej der er måske lige en enkelt investering som du gør klogt i at foretage dig hvis du er helt nybegynder. Sørg for at købe dig et par svømmebriller, for klorvandet i svømmehallen kan altså være et kedeligt bekendtskab for dine øjne.

Hvis du vil noget seriøst med din svømning så kan det kun anbefales at du kobler dig på et begynderhold i den lokale svømmehal. Der findes næsten i alle svømmehaller eller svømmeklubber et begynderhold. For svømning er godt, svømning er for alle, men det er altså også svært at få den rette teknik hvis du gerne vil bruge det i forbindelse med en ironman eller lignende. Du skal tænke på at det er en stor koordinering af både armen og ben der helst skal munde ud i den korrekte bevægelse og så selvfølgelig den rette fremdrift. Der kan det være en rigtig god ide at få de helt basale teknikker på plads.

Svømning træner hele kroppen

Du træner ekstremt mange muskler når du svømmer. Du bruger flere store muskelgrupper end du gør ved f.eks. både løb og cykling. Derfor vil svømning i langt de fleste tilfælde være en langt mere effektiv træning. Ønsker du at tabe dig, så er svømning yderst effektivt.
Men når du svømmer, og det er lige meget om det er seriøs svømning eller bare for motionens skyld, så aktivere du ekstremt mange muskelgrupper fordi det er en sport hvor du er nød til at bruge både arme og ben. Hvor en løbetur giver mest til benene så vil du efter en svømmetur både have trænet dine ben, dine arme, din mave og din ryg. Det hele skal arbejde sammen for at bringe dig frem i vandet.

Sammen med den øgede aktivering af store og små muskelgrupper så vil svømning også højst sandsynligt give dig en højere forbrænding. Det er igen baseret på den større aktivering af de mange forskellige grupper af muskler i kroppen.

Skader findes ikke i svømning

En af de mest oplagte fordele ved svømning er at skader ikke findes. Faktisk anbefales svømning i mange tilfælde som genoptrænings sport hvis du lige netop har haft en skade fra en anden sportsgren. Vi har lige været igennem at svømning er yderst effektiv træning, du forbrænder rigtig meget og du træner mange muskelgrupper. Det ville være alig med belastede muskler og sener i andre sportsgrene, men når vi snakker om svømning, så snakker vi om en skånsom sportsgren som stort set ikke indeholder skader. Og det gør den ikke fordi at kroppen hverken får vridninger eller stød. Hvor løberturen giver ufattelig mange stød op igennem kroppen og du på cykelturen oplever mange vrid i overkroppen, så er svømning helt uden den slags. Du bevæger dig “smooth” gennem vandet.

Du kan naturligvis sagtens få en skade i svømning, for du bevæger dig jo, men i forhold til stort set alle andre sportsgrene så er skadesfrekvensen ganske minimal i svømning.

4 hovedgrupper i svømning

Det var de fleste nok bekendt med. Men der findes altså 4 forskellige hovedgrupper indenfor svømning

Crawl

Den hurtige svømmeteknik vil mange nok kalde den. Men det er også den teknik hvor de fleste begår de kedelige begynderfejl. For selvom den kaldes den hurtige svømmeteknik så er det faktisk det stik modsatte der giver den bedste effekt. Mange nybegyndere tager alt for hurtige svømmetag i denne her disciplin og vil ikke opnå den ønskede effekt. Der imod skal man tage lage, korrekt og velplacerede svømmetag. På den måde vil du komme hurtigt fremad, altså ved at tænke langsomt men korrekt.
Crawl træner hovedsageligt dine: mavehofte region, brystmuskulatur, armmuskler og lårmuskler

Butterfly

Den absolut sværeste svømmeteknik. En teknik der udelukkende er forbeholdt de øvede svømmere. Der er i denne her disciplin tale om koordinering på højt plan. Der skal arme og ben arbejde sammen på et højt niveau.
Ved butterfly træner du hovedsageligt dine: ryg/skuldermuskulatur, ballemuskulatur, mavemuskelerne og naturligvis din brystmuskulatur.

Brystsvømning

Den nemmeste svømmeteknik at lære. Kan man ikke lære nogle af de andre så er det som regel altid brystsvømningen som du vil falde tilbage på. Også her skal du være særlig opmærksom på at kordineringen mellem arme og ben vil give den bedste oplevelse. De skal helst udføre deres pligter på samme tid.
I brystsvømning træner du primært dine: Lårmuskulatur (både inder og yder lår) Brystmuskulatur, rygmuskulatur, overarme og ankler/fødder

Rygsvømning

Den skræmmende svømmeteknik. Kan være lidt skræmmende for nogle nybegyndere at lægge sig på ryggen i vandet SAMTIDIG med at kroppen skal arbejde. Men når du har lært rygsvømning så er den en super behagelig form for svømning. Der er også her nogle faldgrupper for nybegynderen. Mange har tendens til når benene skal arbejde at de kun bruger underbenet. Her er tricket at du skal sparke/arbejde med hele benet fra hoften og ned. Du strækker dine vrister og slynger armene helt op omkring ørerne.
Rygsvømning kan sagtens øves uden brug af arme, og det kan være anbefalelsesværdigt nogle gange at gøre dette, da det giver et bedre og mere korrekt benarbejde på sigt.
Når du svømmer rygsvømning så træner du dine: Ryg/hofte muskulatur, lårmuskulatur, armmuskulatur og brystmuskulatur.

Svømning er IKKE en tidsrøver

Du kan som tidligere nævnt gøre det når du har lyst. Hvis svømmehallen har lukket er der altid det åbne hav som alternativ. Men selv med forholdsvis kort tids træning kan du forbrænde en betragtelig mængde kalorier og du kan få en ganske succesfuld træning.
Grunden til at svømning kan være SÅ effektivt er igen den store aktivering af de mange forskellige muskelgrupper. Og når mange grupper bliver aktiveret samtidig så er der ikke brug for så lang tids træning (alt efter hvad du træner til) Men selv en halv times svømning hver anden dag giver dig et kæmpe stort træningsboost. Så det er ikke som med en tur på landevejscyklen eller mountainbiken, at du nødvendigvis hver gang skal sætte 2 eller 3 timer af til træning.

Svømning er IKKE kedeligt

Mange vil nok påstå at svømning er kedeligt. Det er det samme og det samme, om og om igen. Bane for bane skal du mase dig igennem denne dags træning. Men så monotomt behøver det altså ikke være. Der er masser af muligheder for at gøre din svømmetræning mere attraktiv og knap så kedelig. Der er ligesom med løb muligheder for at arbejde med forskellige intensiteter. Når du er løber kan det være befriende at komme ud og løbe interval, for det giver en kortere træningstid med et højere og bedre resultat. Lige sådan er det med svømning, her kan du bestemt også arbejde med tempo og intensitet når du hopper i baljen.
Hvor en løber vil have meget svært ved at skifte fra den ene løbestil til den anden, så kan du som svømmer nemt og noget mere bekvemt skifte mellem de 4 forskellige svømme teknikker. Går du lidt sur i den ene så tager kroppen ikke skade af, eller skal vænne sig til, en ny svømmeteknik. Det er kun din tålmodighed der skal være med.

Du kan naturligvis også bevæge dig ud i og lege med forskelligt udstyr. Du kan øve og optimere forkskelige teknikker med brug af svømme-plader på hænderne, eller du kan optimere farten ved at bruge svømmefødder? Muligheder er rigtig mange, og det gode ved det hele er igen, lige meget hvad du vælger og hvordan, så er svømning bare stadig en meget effektiv træning.

Svømning er perfekt dagen derpå

Svømning er ikke bare godt som træning generelt. Det kan også være en rigtig god restitutions faktor. Hvis du har været afsted på et hårdt og langt trænings pas i en anden sport, det kunne være løb eller cykling, så er svømning en rigtig god ting at restituere med. Det faktum at svømning er så skånsomt mod dine sener og muskler gør at det er en rigtig god metode til at få musklerne i gang igen. At få arbejdet nogle af de affaldstoffer og mælkesyre ud af musklerne som er lagret efter et langt og hårdt trænings pas.

Det sidste gode råd om svømning

Lige meget om du er nybegynder eller hærdet svømmer, så husk opvarmningen. Du bruger rigtig mange muskler og de skal selvfølgelig lige være varme inden du udsætter dem for den store belastning. Så sving med armene, rul med hovedet, lette steps på stedet. Sørg for at få aktiveret så meget af kroppen som muligt allerede i din opvarmning. Og tag det meget gerne stille og roligt på de første 6-8 baner i bassinet.

0

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.