Holdbarhed i løbesko

Det er måske i nyere tid et af de mest hyppige spørgsmål som lander i vores inbox. Rigtig mange løbere er i tvivl omkring det, og der florere rigtig mange rygter og påstande omkring det.

Når man læser og følger med rundt omkring i diverse løbe-fora og på sociale medier, så er spørgsmål omkring hvor længe dine løbesko holder altid et emne som føder et hav af kommentarer, meninger og påstande.
Vi vil ikke gøre os til dommere over hvilke der er rigtige og hvilke der er forkerte. Men i nedenstående artikel prøver vi at belyse nogle facts og enmer som gør det nemmere for dig at gennemskue hvor mange kilometer der bør være i dine løbesko.

Hvor lang tid holder mine løbesko?

 

…..er et rigtig godt spørgsmål, og i nedenstående artikel skal vi prøve at give det bedste bud på det ovenstående og meget brede spørgsmål. For lad os slå fast med det samme, der findes ikke et entydigt svar på problematikken. Der er rigtig mange faktorer der spiller ind.

Holder mine løbesko 1000 kilometer

Det er nok det tal som man hører oftes. At et par løbesko skal kunne holde 1000 kilometer. Og det er jo hverken 100% rigtigt eller 100% forkert. For det er korrekt at løbeskosagtens kan komme til at holde så mange kilometer. Og du finder også løbesko der uden at du nærmest kan se det på dem kan holde 1500 kilometer.
Så at sige at en løbesko SKAL holde 1000 kilometer er forkert. Det kommer an på så mange faktorer at det altid vil være svært at spå omkring. Men at komme med den påstand at en løbesko altid holder 1000 kilometer er decideret løgn hvis du spørger os. For der er SÅ MANGE aspekter der kan spille ind i forhold til holdbarhed på dine løbesko. Vores søstersite har for år tilbage lavet en artikel omkring holdbarhed på løbesko, og i den nævnes en gennemsnitsberegning på ca. 800 kilometer. Uden at vil lægge hovedet på blokken, så tror jeg inderst inde at den beregning, selv i 2018, holder meget godt vand.

Mine løbesko holder 1 kilometer pr. krone?

En skrøne der næsten er endnu mere usand end ovenstående påstand omkring at et par løbesko altid holder i hvert fald 1000 kilometer. Du kan på ingen måde være sikker på at dine løbesko kan bære at skulle præstere 1kilomter pr. krone du har givet. Og prisen er for en god ordens skyld naturligvis set i vejledende udsalgspriser. Når en løbesko fremstilles så sættes prisen ud fra rigtig mange faktorer. Det kan være udviklingstimer, det kan være materialevalg eller det kan være noget helt tredje. Lad os antage at en løbesko er sat til 1500,- i vejledende udsalg fordi der er prioriteret at vælge de absolut letteste og bedste materialer til en tempo og konkurrence løbesko. Hvordan er det nu med lette materialer til en løbesko, nå ja, de er ikke nær så holdbare som nogle lidt tungere og mere slidstærke materialer.
Så at sige at du i ovenstående tilfælde vil få 1500 kilometer i en sko som er udviklet til tempo og konkurrence er direkte forkert. For skoens fokus ligger ikke der, og du vil højst sandsynligt opdage at den går i stykker lang tid før den nærmer sig 1500 kilometer, ja måske endda før de 1000 kilometer.

 

Forskel på løbesko giver flere eller færre kilometer

Producenterne deler deres løbesko op i fokusgrupper, og det er naturligvis med til at sætte vilkårne for holdbarheden.

Mængdetrænings løbesko bør give mange kilometer

De løbesko der er bygget til mængdetræning er også de løbesko der vil give dig flest kilometer. Her er der ikke som sådan fokus på andet end at give løberen den mest korrekte og den mest smooth oplevelse på landevejen så lang tid som muligt. Derfor navnet mængdetræning.

Konkurrence løbesko giver typisk færre kilometer

Som i tidligere nævnte eksempel så kan en producent sagtens vælge at fokusere på lettere løbesko for hurtigere løbetider. Det behøver ikke engang at være konkurrence løbesko. Men en almindelig tempo løbesko hvor der er fokus på at reducere vægten er mindre holdbar end en mængde løbesko. For når en løbesko skal reduceres i vægten så gør man det på materialevalget. Og lettere og tyndere materialer er altså mere skrøbelige. Længere er den ikke.

Trail løbesko er helt uden for nummer

En type af løbesko som er helt uden for sammenligning. For når du løber trail løb så er der så mange andre faktorer der spiller ind. Der kan du være rigtig uheldig at spolere dine løbesko allerede på de første 10 kilometer. Det er bare at fræse igennem en tornbusk, så ødelægger du i hvert fald overdelen.

 

Hvorfor holder løbesko forskelligt fra løber til løber

Her vil vi prøve at nævne nogle få eksempler på hvorfor vi mener at man ikke kan generalisere en sk.. i forhold til holdbarhed på løbesko.

Det er tydeligt at der er forskel på om jeg vejer 90 eller 70 kg? Det tror jeg de fleste kan skrive under på. Så er det vel også naturligt at en løbesko slides anerledes i forhold til om løberen vejer 90kg eller 70kg?
Så hvis vi nu antager at den samme løbesko bliver brugt af en løber med en kampvægt på 90kg og en mindre løber med en vægt på 70kg. Så synes det at være logik at skoen belastes med 20kg ekstra ved hvert nedslag hos den ene løber fremfor den anden. Altså vil mellemsålen blive belastet væsentligt mere på eksempelvis en løbetur på 10 kilometer.

Vi kunne også antage at en løber vælger at løbe på hårde og plane skovstier, mens den anden løber udelukkende på asfalt og beton. I ens løbesko naturligvis. Så tør jeg godt lægge hovedet på blokken på at ham eller hende der løber i skoven (kun på stier, og ikke i nærheden af torne m.m.) vil have en friskere mellemsål end ham eller hende der udelukkende løber på det noget hårdere og mere opslidende underlag som asfalt/beton er.

Og sådan kunne vi blive ved. Der er så mange faktorer der spiller ind i forhold til holdbarheden på dine løbesko. Vægt, klima, løbestil, underlag, kvalitet, materialer og mange mange flere.

 

Så ofte bør du skifte dine løbesko

Så er det jo spændende nu, hvor tit bør man så skifte sine løbesko. Vi synes det er forkert at tælle kilometer, lad os slå det fast med det samme. Og det gælder begge veje. Lad os antage vi tager udgangspunkt i den første påstand om 1000 kilometer. Så vil det være muligt at nogle allerede ved 800 kilometer bør skifte deres løbesko, og så har man løbet 200 kilometer i eksempelvis et smerte helvede grundet slidte løbesko.
Modsat vil ham eller hende der sagtens kunne løbe 1500 kilometer i deres sko blive pålagt en unødig udgift for tidligt.

Så lyt til kroppen og lad den bestemme. Når dine løbesko ikke længere giver dig den gode følelse, så skift dem. Når dine løbesko er skyld i gener i led og sener, så prøv at skifte dem. En ting er sikkert, det er i hvert fald en risiko at måle det op mod antallet af kilometer. Hvis du har et par løbesko som “regler” siger skal skiftes efter 1000 kilometer, men de sidder perfekt og giver ingen gener efter 2000 kilometer – hvorfor så skifte dem? Vi spørger bare.
Vi skal ikke bestemmer noget som helst i den retning, men vil rigtig gerne prøve at belyse vores synspunkter og erfaringer omkring det.

Du kan også læse vores tidligere artikel – så ofte bør du skifte løbesko

 

Hænger skaderne sammen med brugte løbesko

Det kan de jo sagtens gøre, og det er også derfor vi anbefaler i ovenstående at skifte løbesko efter de signaler de giver dig. For vejer du 110kg og insistere på at løbe 2000 kilometer i dine sko, så kan det godt være at dine skader og gener hænger direkte sammen med dine brugte løbesko.
Vi tror ikke du er i tvivl om det er dine sko der er direkte skyld i din skade. For træner du som du plejer og der lige pludselig kommer skavanker, så virker det ganske naturligt at kigge på ens løbesko som det første. Men husk også at tage et kig på om der kunne være øget trænings mængde, anderledes træning eller manglende restitution der kunne bære en del af skylden.

 

Tips: Vælg løbesko efter pasform og få flere kilometer ud af dem

Nogle gange kan det være en fordel at vælge sine løbesko ud fra pasform. Ved godt det kan være fy fy at nævne. Men nogle gange bør man måske se lidt bort fra altid at hænge sig 100% i løbestil, drop m.m. Sidder dine løbesko godt på din fod, så er det bevist at du kommer til at bruge dem mere.

Tips: Få løbesko til forskellige formål

Ved godt det koster flere penge, men ikke desto mindre får du en langt bedre oplevelse ud af det, og du slider dine løbesko korrekt, og vil automatisk få oplevelsen af ikke at ødelægge dine løbesko for hurtigt.
En trail løbesko er nu engang fremstillet til blødt underlag og tæsk fra terrænet, så den holder længere hvis du bruger den i det element. En mængdetrænings løbesko er bygget til landevejsløb på længere distancer (til nød til en smule intervaltræning) Så løb dine lange løbeture i dem.
Vil du optimere løbesko garderoben helt, så har du også en løbesko til kortere interval distancer, for de er bygget til det. lette og lidt mere skrøbelige materialer, og en mellemsål der er bygget til kortere ture.

0

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.