Skader på skiferie, vil du undgå det?

En skiferie er en oplevelse for alle. Der er desværre bare ikke altid garanti for at det bliver en god oplevelse. I følge Europæiske Rejseforsikring er benskader (44%) den største faktor på listen over skader på skiferien. Men der er selvfølgelig oghså masser af hænder og finger skader.
Nedenstående er en kort introduktion til hvordan du selv kan forberede dig på skiferien – og på den måde få skiferien som den store POSITIVE oplevelse som den er.

Skiudstyret skal tjekkes

Det er vigtigt at du selv gør en indsats for at tjekke dit udstyr. Lejer du udstyr i en butik på destinationen, så må du stole på at de sætter dine ski, støvler og bindninger op som de skal. Har du dit eget udstyr, så vil vi skarp anbefale dig at du tjekker det grundigt inden du bruger det.
Det kan være det er et stykke tid siden at du har brugt dit skiudstyr, og dine propertioner er ændret. Det kan også være at det har været lånt ud, og vedkommende har ændret på indstillingerne. Du får herunder et par fakta som du kan gå med:

– Skistøvler SKAL sidde stramt, og de er ikke som sådan behagelig at gå i. Det er for at holde dig i den rette position, og får at du får det bedst mulige skiløb

– Skihjelmen skal sidde FAST. Ikke noget med at sige “jeg kører med skihjelm” og så lader du være med at stramme den så du ikke kan mærke den. Så hjælper det niks og nada. Den skal sidde til på hovedet for at give den korekte beskyttelse.

– Køb ORDENTLIGE skisokker. Tænk sig at sådan en lille ting egentlig kan spolere hele din ferie. At du vælger at spare en 100,- på dine skisokker, kan blive den mest fatale beslutning for hele din skiferie. For dårlige sokker kan virkelig ødelægge det hele. Og hvis du holder de 100,- sparede kroner op imod din skiferie som måske koster 5-6-7.000 kroner. Så er de 100 kroner dårligt sparet.

BINDINGERNE, tjek dem nu. Og når du har gjort det, så tjek dem engang mere. Der findes flere metoder at tjekke sine bindinger på. Hvis du gør det på ferien, så findes der et trick med at du ved fremadlænet position lige knap skal kunne hive dine skistøvler op af bagbindingen. Et andet lille trick er at du kan få en til at prøve at sparke dig fri sidevers. Det må ikke gå for let, men det må slet ikke være umuligt for vedkommende at sparke dig ud af dine bindinger.

Balance på skiferien – det er stærkt undervurderet

Balance er en faktor som er stærkt undervurderet på skiferien. Faktisk kan du forebygge masser af skader ved at arbejde med din balance. For med en bedre balance, så får du en smidigere krop, og derved nemmere ved at klare de mange uvante positioner for din krop.
Hvis du vælger at arbejde med et balancebræt inden skiferien, så er du rigtig godt på vej. Ikke alene bliver kroppen mere smidig, men du kan også nemt få styrket dine muskler i ankler, lår m.m. Og så er der altså bare lige det længere til muskelskader på skiferien.

Find dit balancebræt her

skadet-paa-skiferien

Hold dig til reglerne – der er andre end dig på pisten

Det er vigtigt at kunne holde de udskrevne ski færdelsregler. Man skal kunne stole på sine medmennesker på skipisten. Jeg vil vædde med at du heller ikke synes det er særlig sjovt at bliver overhalet af en med 80kmt lige ved siden af dig. Det er altså ikke særlig sjovt. Der skal være plads til os alle sammen. Der er altid “sorte får i flokken” og dem slipper vi nok aldrig for. Men hvis man selv starter med at følge reglerne, så er man langt.
Disse regler kunne være at man altid prøver så videt det er muligt at overhale med god afstand sidevers, eller at du ikke laver pludselig standsninger på pisten. Der er masser af ting man skal forholde sig til – bare rolig det er ikke svært. Men du kan eventuelt se hos Nortlander. De har lavet et mere specifikt regelsæt. Du kan se færdelsregler på skipisten her

Tænk dig om – og tænk ikke som en superwoman/superman

Selvfølgelig må du gerne tage din indre superhelt med på skiferien. For det kan rent faktisk godt være en udfordring for nogle at skulle overvinde den røde eller den sorte piste. Så er det fint med superhelte på skiferien.
Men du skal huske at skiferien er en voldsom aktiv ferie, og du bruger stort set hele kroppen. Så er du ikke vant til fra din hverdag at træne og bruge kroppen, så lad være med at presse kroppen for meget. Det kan også sagtens ødelægge din skiferie – hvis du leger superhelt, og lige skal køre stærkt eller lige skal prøve at hoppe. Gør det nu med måde. Forstrækninger og fibersprængninger på skiferie er hyppigt set.

Andre sportsgrene der er gode inden skiferien

Der findes nogle andre sportsgrene som er ideelle at benytte inden du skal på skiferie. Og det er vel og mærke sportsgrene som du ikke behøver at melde dig ind i en klub for at udføre.

– En tur i svømmehallen – du styrker både muskler og smidighed når du svømmer. Og en tur i svømmeren, der kan lalle være med.
– En løbetur. I dit eget tempo. Er du ikke vant til at løbe, så lunt dig en tur. Alt tæller. Bare det at du får kroppen lidt igang, og du vender den så småt til den aktive ferie.
– TRX træning eller træning med elastikker. En TRX elastik er voldsom dyr, men der findes billigere alternativer. Du kan få lignende modeller til 199 eller 299,- og de giver dig nogle fantastiske muligheder for at træne smidighed og muskler inden skiferien. Almindelige træningselastikker kan også sagtens være effektive til at træne arme og ben. Du kan eksempelvis må masser ud af at træne benmuskler ved at sætte elastikken fast til et tungt bord eller noget andet der står godt fast, og så du sætter foden i den elastik, og arbejder sidevers. Og ellers er rigtig mange af de elastikker man køber inklusiv nogle små guides som er rigtig gode.

Glem skaderne, har du styr på pakkelisten?

Der er vel ikke noget værre end at komme afsted på skiferie, og når du pakker kufferten ud på hotellet, så har du glemt skibriller, skisokker eller noget helt tredje.
Derfor har vi lavet en lille guide til dig – den kan du bruge, og så er du sikker på at få de mest basale ting med. Du finde skiferie pakkelisten her

undgaa-skader-paa-skiferien

0

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.