Vælg det rigtige skitøj

Når du skal afsted på skiferie, så er det ikke helt ligegyldigt hvad du vælger at tage på. Der er f.eks. stor forskel på hvad du bør gå efter alt efter om du skal sydpå eller nordpå.
Vi vil i nedenstående skriv forklare hvad der er af fordele og ulemper ved dit skitøj i de forskellige scenarier. Og så vil du kunne finde tjekliste til skiferien, og naturligvis NICE to haves og NEED to haves.

Det skal være funktionelt skitøj

Og det kan ikke siges for tit. At købe sit nye skitøj i funktionelt kvalitet er i vores øjne et must. Du får så meget foræret, og din krop får de absolut bedste arbejdsbetingelser. Din skiferie vil i vores øjne blive så meget bedre – at det sagtens kan betale sig at betale den lille bitte smule mere for det tekniske udstyr til skiferien.

Det må gerne være smart og flot….

Men vil til hver en tid anbefale an man kigger mere på den korrekte opbygning af tøjet, frem for at moden skal tage over. Du skal kunne holde ud og have dit skitøj på i mange timer om dagen, så hellere at tøjet sidder godt, end at det ser smart ud.


Skitøj skal være i lag

Når du skal sammensætte din skibeklædning gør du rigtig klogt i at tænke i lag. Du skal se din opbygning af tøjet som en form for lagkage. Nogle skisportssteder kræver flere lag end andre, og hvis vejret skifter, så er det fedt at kunne regulere i sine lag.

Det inderste lag

Det skal ALTID være der. I en eller anden form. Det inderste lag er det der sidder tættest på kroppen, og derfor mange gange det vigtigste i den forstand, at det er det lag der skal isolere din krop, og give den grundlæggende varme.
Der er så flere forskellige muligheder når vi snakker lag nummer 1. Det siger måske sig selv at det er skiundertøj der vil være det primære valg til dette lag. Det er en sæt der sidder godt til kroppen, og giver kroppen muligheden for at ånde på bedst mulig måde igennem materialet. Det er vigtigt at man får ledt fugt (sved m.m.) væk fra kroppen, for hvis det hober sig op, og kulden får fat i fugten, så bliver det en kedelig fornøjelse. Så gå altid efter et teknisk produkt af en eller anden art.
Hvis du skal sydpå eksmepelvis, så vælger rigtig mange den mere tekniske løsning af skiundertøjet. Helly hansen skiundertøjet kender vi alle – og det løser opgaven rigtig godt. Det giver en grundlæggende varme – uden at det er for varmt, og så sørger det for at kroppen kan ånde. Sydpå kan du sagtens løbe ind i højere temperaturer, og så producerer kroppen masser af varme. Så er der ekesmepelvis ingen ide i at svøbe kroppen ind i uld.
Skal du der imod nordpå – til måske Norge eller Sverige på skiferie, så er det en god ide at kigge i retning af det lidt mere varme skiundertøj. Merinould er en klar vinder i denne kategori. Det giver en fantastisk varme til kroppen, og det er ligeledes et teknisk produkt der giver dig de bedste funktionelle vilkår når vi snakker uld undertøj.
Så overvej altid din ski destination, og vurder ud fra vind og vejr hvad der skal være dit inderste lag i skitøjet.

Mellemlaget

Det er her du skal passe på, men det er også her du kan vinde en masse, og gøre din beklædning helt perfekt. Der er set masser af eksempler på at mange begår den store fejl her, ikke at tænke i tekniske produkter. Og har du brugt en masse penge på at optimere dit skiundertøj, så kan du reelt set dræbe megen af dens funktionalitet ved at vælge forkert i mellemlaget. Det anbefales på ingen måde at du tager bomuld på som mellemlag. Det er en produkt som absorbere fugten i stedet for at transportere. Så alt den fugt du leder ud gennem skiundertøjet bliver egentlig bare hængende i den bomulds t-shirt du har taget på.
Der findes så mange muligheder for at få et fedt mellemlag, at det er dumt ikke at høre det rigtigt.
Du kan med mellemlaget – ligesom med det inderste lag selvfølgelig spekulere i vind og vejr. Skal du på kolde breddegrader, så vælg et varmere mellemlag, skal du sydpå, så vælg et mere teknisk eller slet ikke noget mellemlag (kommer der mere om senere) Men som sagt, så kan et mellemlag være rigtig mange ting. Det kan være en microfleece, men en høj isoleringsevne? Det kan være en tynd med et højt teknisk niveau? Det kan sågar også sagtens være en funktionel vest, så du ikke har så meget varme på armene?
Så det er lidt overkill at skulle igennem alle kombinationerne – men vores råd er helt 100% at du holder dig til de tekniske metervarer, og langt væk fra bomuld. Så er du rigtig godt på vej.

Det yderste lag

Jakken, vesten, striktrøjen – kært barn har rigtig mange navne. Men det yderste lag skiller sig som sådan ikke meget ud fra de 2 andre. Du er nød til at kigge ud af vinduet, eller tjekke vejrudsigten inden afgang ud i terrænet. Hvis du er sydpå på skiferie, så kan du sagtens være heldig at få dage med masser af sol og “varme” og på nogle af de dage kan det faktisk godt lade sig gøre at køre skiløb med et lidt tykkere mellemlang med lange ærmer og så en funktionel vest ud over som det yderste lag. Der findes ikke mange steder det lader sig gøre – og du skal også altid huske på at du holder fint varmen ved høj intensitet – men nogle gange skal kroppen jo også have en pause?
Der findes flere muligheder i skijakker hvis det er det (som de fleste) vælger som yderlag til skibeklædningen. Du ser masser af tøj tekniske skijakker som reelt set ikke har nogle varme funktion. Der har du yderlaget som et super teknisk lag, og så skaber du varmen indefra. Andre skijakker indeholder en eller anden form for foring, og vil på den måde supplere op omkring isoleringen af din krop. Skijakker nu til dags er ultra tynde – og det er også selvom der er foring i. I gamle dage var de varmeste skijakker de tykkeste – den model kan man ikke regne med mere. Producenterne er blevet rigtig sublime til at skabe skijakker med høj isoleringsevne og stort set ingen fylde. Og det kommer dig så meget til gode når du fiser ned af pisterne.

Sikkerhed på skituren

En ting der ikke kan siges tit nok. Du skal huske sikkerheden på skiferien. Stod det til os så var det et krav at man skulle beskytte sig med minimum skihjelm på alle skisportssteder i verden. Der arbejdes mange steder på at skihjelm skal være påbudt, og det kan vi kun støtte op omkring. Du kan sagtens opnå hastigheder omkring de 50-60-70 kilometer i timen ned af bjerget, og styrter du med den fart og rammer eksempelvis en sten, så er det altså dit liv der står på spil.
Så på med skihjelmen og så der nedaf.
En skihjelm kan du få i mange forskellige udstøbninger. Gå altid efter de godkendte modeller – det skal du kunne læse i beskrivelsen eller deklerationen. Så skal du altid sørge for at din skihjelm passer til dit hoved – art købe den eksempelvis for stor giver dig en meget negativ reaktion den anden vej. Sidder den og “sejler rundt” på dit hovedet, så giver den dig ikke den beskyttelse den skal, og det er skidt.

Huskelisten til skiferien – hvad er must haves?

NEED TO HAVE
– Skijakke
– Skibukser
– Skihjelm
– Skiundertøj
– Skistrømper
– Skihandsker
– Hue eller pandebånd
– Solcreme & læbepomade
– Skibriller eller solbriller
– Painkillers (smertestillende)

NICE TO HAVE
– Egne skistøvler
– Egne ski
– Egne skistave
– Rygskjold
– Lommelærke
– Liftkort holder
– Kamera Almindeligt eller actionkamera

1

About the Author:

Sportsnørd af guds nåde. Elsker sport og udstyr. Har blandt andet en tatovering på ryggen der hedder "Aldrig går ned på udstyret" Så denne side er oplagt for mig. Elsker at teste og nørde med stort set alt hvad der har med sport at gøre.
  Relaterede artikler
  • No related posts found.

Comments

Add a Comment


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.